Nyheter

Franskt nej till fildelningslag

Av: 

TT-AFP

NYHETER

Det franska parlamentet har röstat nej till en föreslagen lag mot fildelning. Men president Sarkozy, som lovat att stoppa fildelarna, kommer igen med ett nytt förslag.

Lagförslaget var betydligt mer drastiskt än den nya Ipredlagen i Sverige. Om den franska lagen gått igenom skulle fildelare som utbytt upphovsrättsligt skyddat material ha fått sin internetuppkoppling stängd efter två varningar.

Nu ska regeringsförslaget arbetas om och läggas fram för parlamentarikerna igen om några veckor. Beskedet gavs snabbt av Roger Karoutchi, som sköter regeringens kontakter med de folkvalda. Han tonade ned betydelsen av motgången i parlamentet.

President Nicolas Sarkozy har satt en ära i stoppa den illegala fildelningen, och parlamentets nej till lagen var oväntat.

Förslaget antogs först i senaten, parlamentets överhus, men röstades senare på torsdagen ned i nationalförsamlingen. Omröstningen genomfördes genom handuppräckning och röstetalen blev 21–15.

Vid omröstningen röstade två borgerliga ledamöter med oppositionen, emot lagen. Det var också många ledamöter som inte var närvarande i kammaren.

Både Socialistpartiet och konsumentorganisationer har kritiserat förslaget med motiveringen att lagen skulle ha medgett oroväckande intrång i internetanvändarnas privatliv.

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter