”Jag är arg och besviken”

Wanja Lundby-Wedin skriver om AMF-skandalen

LO-chefen Wanja Lundby-Wedin ångrar att hon inte krävde AMF-vd:ns avtal på bordet.

Nu kommer hon att städa bland sina många uppdrag.

Efter lång tystnad har LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin nu valt att kommentera turerna i AMF:s styrelse. I ett pressmeddelande konstaterar hon att hon borde krävt en vidare granskning av pensionsavtalet.

”Jag är arg och besviken över att det tydligen finns tidigare hemliga papper inom AMF som ger en annan bild av vd:s ersättningar än den jag fått i styrelsen. Jag ångrar samtidigt att jag inte efterfrågade det avtal som ersättningskommittén hade träffat angående vd:s lön och pensionsvillkor”, skriver hon.

Hon skriver också att hon reagerat på summan för pensionsinbetalningarna i årsredovisningen och att hon ifrågasatt dem men accepterade förklaringen att det var en effekt av tidigare avtal. Hon konstaterar också att hon nu måste prioritera bland sina många uppdrag.

Krav på avgång

Många i LO-leden är besvikna över att Wanja Lundby-Wedin släppt igenom det omtalade pensionsavtalet till AMF:s förre vd. Men ordförandena i LO-förbunden ligger hittills lågt och hänvisar till den utredning som AMF dragit i gång kring turerna i styrelsen.

Kenneth Björkman, LO-distriktets ordförande i Skåne, sade tidigare på onsdagen att han tycker att Lundby-Wedin bör avgå.

– Man kan ju välja att avgå och hitta andra utmaningar, sade han till TT.

Men uppenbarligen är meningarna delade i LO-leden. Flera andra distrikt backar upp LO-chefen och andra vill se resultatet av utredningen innan de är beredda att formulera en åsikt. Socialdemokraternas ordförande Mona Sahlin vill heller inte uttala sig.

Partikamraten Sven-Erik Österberg, socialdemokraternas gruppledare, gav dock inget helhjärtat stöd till Lundby-Wedin. Han bedömer att AMF:s interna utredning kommer att bli avgörande för hennes framtid.

– Ja, eftersom Wanja hävdar så hårt att hon är förd bakom ljuset så är den väldigt viktig. Klon nu är om det förekommit saker som man kan betrakta som på gränsen till kriminellt, att man fört styrelsen bakom ljuset, säger han.

TT: Om så inte är fallet?

– Ja då får hon rannsaka sig själv.

Bäckström ångrar sig

Österberg konstaterar också att man är ansvarig om man är med och fattar ett beslut i en styrelse.

– Det går aldrig att glida ifrån. Om ett nytt pensionsavtal träffas så är det fritt att fråga hur avtalet ser ut, säger Österberg.

Samtidigt ångrar sig nu Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström i en kommentar till AMF-affären på organisationens hemsida. Bäckström konstaterar att han inte tagit sin uppgift i AMF på det allvar han borde ha gjort.

”Villkoren har ju varit tillgängliga i årsredovisningen, för alla att läsa. Summan blev väldigt hög och jag borde ha reagerat tidigare. Det tar jag på mig. Nu gäller det att noga reda ut hur villkoren kom till stånd.”

AMF:s utredning om turerna i styrelsen ska bli klar så fort som möjligt. AMF:s styrelseordförande Göran Tunhammar räknar med att den ska bli klar till helgen, men knappast tidigare än så.

– Det tidigast teoretiskt möjliga är fredag eftermiddag. Och senast måndag morgon, säger Tunhammar.

Det betyder också att AMF:s styrelse med stor sannolikhet kommer att sammanträffa under helgen, antingen i styrelserummet eller per telefon. Utredningen kommer knappast att fördröjas in i nästa vecka.

– Jag hoppas inte det, det är i alla fall min riktpunkt, säger Tunhammar.

Publisert: