Shadi greps i kravallerna

NYHETER

Kvinnoaktivisten slogs ned av säkerhetspolisen i Iran

Foto: Foto: Reuters
Tumult I går greps 15 regimkritiska demonstranter i Teheran. Polisen slog till mot ett möte med expresidenten Rafsanjani.

Batongerna ven i den tårgasfyllda luften i

Teheran i går.

I tumultet grep säkerhetstjänsten den kända kvinnokämpen Shadi Sadr.

– Fem män attackerade och slog Shadi, säger ögonvittnet Zarah Minoui.

Shadi Sadr är en känd aktivist som flera gånger besökt Sverige.

I går höll den regimkritiske mullan och expresidenten Akbar Hashemi Rafsanjani fredagsbön på universitetet i Teheran. Men säkerhetstjänsten var beredd och slog till mot de som kommit för att lyssna på den regimkritiske mullan. Bland de 15 personer som greps var Shadi Sadr.

– Fem män attackerade och slog Shadi. Vi försökte rädda henne men de tog henne med sig, säger vännen och ögonvittnet Zarah Minoui till Aftonbladet.

Shadi är en känd kvinnokämpe, advokat och kamrat till Palmepristagaren Parvin Ardalan. Shadi Hon har flera gånger besökt Sverige för att diskutera kvinnors situation i Mellanöstern.

Ökänt fängelse

– Hon ringde till sin man och sa att hon var på det ökända Evinfängelset, där tusentals människor blivit avrättade och torterade, det är det värsta fängelse som finns, säger Shadis vän Masood Mafan, chefredaktör för tidningen Baran.

Enligt honom är det inte första gången Shadi Sadr gripits. Som kvinnokämpe ses hon som ett hot mot regimen.

– Hon är en välkänd advokat och kvinnoaktivist som startat flera kvinnogrupper. Det som skiljer Iran från andra länder är att när det händer något är det kvinnorörelserna som har makten att påverka, säger han.

Medan polisen gick till attack mot demonstranterna riktade Rafsanjani hård kritik mot regimen.

– Om människor inte får delta och deras röster inte räknas, då är regimen inte islamisk. I dag är en bitter dag, sa han.

Han krävde också att alla demonstranter som greps under den senaste tidens protester i Iran ska släppas och deklarerade att landet befinner sig i en djup kris.