Hjältens skitjobb

NYHETER

Här är den nye rymdhjälten.

Astronauten Frank De Winne tog på sig uppdraget som ingen annan ville ha.

Ett toaletthaveri i rymden är nämligen ingen skitsak.

Foto: nödhjälp Toaletten, som kostar flera miljoner, installerades på rymdstationen i november men har redan gått sönder. Frank De Winne har nu fått uppdraget att fixa nödläget.

Mitt uppe i komplicerat robotarbete fick astronauterna på den internationella rymdstationen ett mer jordnära problem att lösa.

I går blev det stopp i en av toaletterna ombord på stationen. Så nu får en besättning av 13 nödiga astronauter dela på en toalett medan belgaren Frank De Winne försöker lösa problemet.

Iförd mask, skyddsglasögon och handskar tog han under gårdagen i tu med skitgörat. Men på jorden ville man inte spekulera i om toalettkrisen orsakats av överanvändning.

Inget nödläge

– Det kan visa sig vara ett allvarligt fel, men det är för tidigt att säga just nu, sa Brian Smith, flight controller på Nasa till AP.

Han poängterar dock att det inte är fråga om något nödläge.

De sju besättningsmännen som just anlänt med rymdfärjan Endeavour får skita i skytteln så länge och för de övriga finns kisspåsar från Apollotiden som fungerade utmärkt för Armstrong, Aldrin och Collins för 40 år sedan.