Kim Jong Il ”dödssjuk”

avLinda Hjertén

Nordkoreas ledare påstås lida av cancer i bukspottskörteln

FÖRE - OCH EFTER Nordkoreas ledare Kim Jong-Ill har magrat betänkligt på kort tid.

Nordkoreas diktator Kim Jong Il är dödligt sjuk.

Det påstår sydkoreansk media som menar att den nordkoreanske ledaren lider av cancer i bukspottskörteln.

Det har spekulerats flitigt i Kim Jong-Ils hälsa sedan bilder av en betydligt avmagrad, lätt haltande och sliten ledare läckt ut.

Något som också eldat på spekulationerna är att den 67-årige diktatorn nyligen gav sin yngste son Kim Jong-Un, 25, kontroll över hemliga polisen, vilket kan vara ett första steg att efterträda hans far.

Livshotande tillstånd

Nu påstår sydkoreanska tv-kanalen YTN att Kim Jong-Il i själva verket är mycket sjuk. Diktatorn ska ha cancer i bukspottskörteln och tillståndet ska vara livshotande.

Några uppgifter från Pyongyang om hur Kim Jong-Il mår har inte gått att få. Där är ledarens hälsa en strikt statshemlighet.

Kan vara osanna rykten

Daniel Pinkston, Nordkorea-expert, säger till Timesonline att många har mycket att vinna på att sprida osanna rykten om Nordkorea och Kim Jong-Il. Men han säger också att diktatorn inte sett ut att må bra ett tag.

–  Om han verkligen är sjuk skulle det kunna förklara hur stressade Nordkorea verkat de senaste åtta månaderna, deras satellit-uppskjutning och kärnvapen- och missilprover. De uppträder som att de har ett schema eller en tidsplan att passa, säger han.