Nyheter

Ville (s)toppa uppläsningen

avJohanna Melén

Rasar mot förslag – som liknar det S lade 2006

1 av 3

Socialdemokraterna rasar mot regeringens förslag att stoppa komvuxstudier för redan godkända studenter.

Men för tre år sedan fattade den dåvarande S-regeringen ett liknande beslut.

– Nu stoppar vi komvux som gräddfil till högskolan, skrev utbildningsminister Leif Pagrotsky på DN Debatt.

I går berättade utbildningsminister Jan Björklund hur regeringen vill att den nya skollagen ska se ut.

Mest diskuterat och kritiserat blev förslaget att stoppa komvuxstudier för elever som gått ut gymnasiet med godkända betyg.

– Det är fullständigt vansinne, sa Marie Granlund, Socialdemokraternas skolpolitiska talesperson till Aftonbladet.

– Det innebär att en människas hela framtid präglas av hur hon var när hon gick i skolan.

Vill inte samma sak

Annat lät det för tre år sedan, då Socialdemokraterna fortfarande satt i regering. Då lät utbildningsminister Leif Pagrotsky ungefär likadant som utbildningsminister Jan Björklund låter i dag.

”Vi har inte råd att komvuxplatser upptas av unga människor med nyligen fullföljda gymnasiestudier. Vi har inte råd med att högskoleantagningaren snedvrids av uppblåsta betyg utan prognosvärde för framtida studier”, skrev han tillsammans med ungdomsminister Lena Hallengren på DN Debatt i juni 2006.

Marie Granlund, vill ni egentligen inte samma sak som regeringen?

– Vi vill inte samma sak. Självklart ska man prioritera de som inte har fått en gymnasieutbildning eller som saknar godkända betyg. Men regeringen vill helt förbjuda människor från att läsa upp sina betyg på komvux, det är väldigt märkligt.

Något förbud fanns inte med i Socialdemokraternas beslut från 2006. Däremot förändrade man antagningsreglerna till högskolan så att den som läst upp redan godkända betyg på komvux fick svårare att konkurrera med den som enbart läst på komvux eller enbart gått ut gymnasiet.

”Taktikval motverkas”

”Taktikval motverkas medan ansträngning och förkovran belönas”, skrev Pagrotsky och Hallengren på DN Debatt.

– Genom Socialdemokraternas beslut blev det gynnsammare att ha bra meritvärde från gymnasiet och mindre gynnsamt att komplettera upp betyg på komvux, säger Leif Strandberg, utredare på Högskoleverket.

Men Marie Granlund vill inte gå med på att Socialdemokraternas komvuxpolitik faktiskt liknar regeringens. Framförallt är hon kritisk till att regeringen har dragit ner antalet platser på komvux.

– Vi står nu inför en situation med en arbetslöshet på 25 procent för unga. I det läget är det bästa man kan göra att utbilda sig istället för att gå ut i öppen arbetslöshet.