Datorbrand tog fem liv

Junior, 9, ställde laptopen i soffan – då blev den för varm

LUND. Nioåringen chattade med en kompis – och ställde den bärbara datorn i soffan.

Det orsakade branden som tog fem människors liv.

– Det är en lättnad att veta att det inte ligger något brott bakom. Men inget kan ändra på att min dotter och mina barnbarn är borta, säger morfar Tomislav Pancenkov.

Vid villabranden i Staffanstorp, natten mot 2 september, dog Jenny, 27, och hennes fyra barn Junior, 9, Starlina, 7, Lidia, 5, och Angelina, 10 månader.

Kortslutits

Nu har polisen kommit fram till den troliga brandorsaken: en överhettad laptop i nioåringens rum.

Pojken hade chattat med en kompis till midnatt och därefter ställt ifrån sig datorn i soffan, troligtvis med nätsladden ansluten till ett eluttag. Enligt SKL har batteriet sannolikt kortslutits och antänt soffans stoppning. Elden spred sig sedan till väggar och tak.

– Det finns ingen annan tänkbar brandorsak, sa kriminalinspektör Per Wejsfelt vid polisen i Lund när utredningen presenterades i går.

Röken – en dödsfälla

Datorn hittades under resterna av soffan.

Märket har inte gått att fastställa eftersom den var så sönderbränd.

Resten av huset var i stort sett oskatt, men den kraftiga röken blev snabbt en dödsfälla. Jenny och barnen hittades livlösa i olika rum. Två hade sökt skydd under sina sängar och lilla Angelina låg vid ett fönster. Enligt det rättsmedicinska utlåtandet dog samtliga av koloxidförgiftning.

”Det är svårt”

Tomislav Pancenkov, 52, är lättad över att få veta brandorsaken. Men har samtidigt svårt att acceptera att den är så banal:

– När jag tänker på det kan jag bli oerhört arg. Att en dator orsakar fem människors död är helt otroligt.

Nu är familjen lamslagen av sorg. Jennys 28-årige make, barnens pappa, mår fortfarande mycket dåligt och bor nu hemma hos sina föräldrar.

– Han är väldigt ängslig och skygg. Vi har kontakt dagligen och försöker trösta och hjälpa varandra så gott det går. Men det är svårt, säger Tomislav.

Publisert: