Smakprover förbjuds i Norge

– För att förhindra spridning av svininfluensa

Norska matvarukedjor vill förbjuda smakprover i sina butiker eftersom de anser att det kan öka spridningen av svininfluensa. Svenska ICA och Coop avvaktar med att införa liknande regler.

För att begränsa spridningen av den så kallade svininfluensan har norska ICA och Meny rekommenderat sina butiker att inte erbjuda smakprover, skriver tidningen Fri Köpenskap på nätet. Men än så länge får kunderna smaka i svenska affärer.

– Vi har skärpt rutinerna kring den allmänna hygienen, exempelvis ställt flaskor med handsprit på alla toaletter, men vi har inte diskuterat något smakprovsförbud, säger Magnus Nelin, presschef på Coop.

Svenska ICA har inte heller något förbud på gång och Smittskyddsinstitutet anser att det inte är nödvändigt för butikerna att sluta med smakprover.

– Vad jag förstår så fungerar det så att varje person får sin egen sked, kopp eller tallrik, och då ska det inte vara några problem med smittspridning. Om man däremot plockar smakproven ur en gemensam skål eller på annat sätt tar i maten kan det innebära ett problem. Men den största risken är nog att det bildas en folksamling när något gott ska smakas och att viruset då sprider sig, säger Sören Andersson, överläkare vid avdelningen för virologi på Smittskyddsinstitutet.

Tvätta händerna, nys i armvecket och stanna hemma om du är sjuk, är alltjämt myndighetens huvudrekommendationer i influensatider.

TT

Publisert: