Kolla – här är er nya skola

avJohanna Melén

NYHETER

Många förändringar väntar de elever som börjar skolan i dagarna

Foto: Foto: Colourbox

Försökskaniner eller lyllosar?

7-åringarna som börjar skolan i dagarna går en oprövad skolgång till mötes.

En sprillans ny betygsskala är bara något av det som väntar.

Jan Björklund tog fylld av enerig på sig jobbet som Sveriges nya skolminister hösten 2006. Sedan dess har han avancerat till folkpartiledare och utbildningsminister. Förslagen har haglat och en del är redan genomfört.

Dagens elever kan bli av med mobilen om de bråkar och mot slutet av terminen gäller skriftliga omdömen redan från första klass.

Men det är bara början. Kolla här alla ettagluttare vad som väntar de kommande 12 åren av era liv.

Betygen

Glöm IG och MVG. Snart är den gamla bokstavsskalan tillbaka. A är toppen, F är botten och är det riktigt illa blir det streck. Riksdagen har sagt ja och regeringen hoppas på ett införande hösten om två år. Regeringen vill också införa betyg från sjätte klass. Om det blir så är oklart. Björklund återkommer nästa år.

Nationella prov

De nya proven prövades redan i våras men först det här läsåret blir det allvar. Alla treor ska skriva nationella prov i svenska och matte och resultaten kommer att användas när barnens kunskapsutveckling bedöms. För niondeklassarna blir det prov i fysik, kemi och biologi. Resultaten kommer att påverka betygen.

Välj språk!

Från och med nästa hösttermin gäller nya antagningsregler till högskolan där språk ger extra poäng. Den som har läst språk får helt enkelt lättare att komma in. Ett hett tips till elever som kan tänka sig att plugga vidare: Välj tyska, spanska, franska, ryska eller något annat språk och gör det redan i grundskolan.

Tydligare mål

Grundskolan, särskolan, specialskolan och sameskolan ska få varsin ny läroplan. Här blir det tydligt vilka mål och vilka krav som ska gälla för elever i svenska skolan. Meningen är att de nya läroplanerna införs från och med läsåret om två år, alltså 2011.

Det här har riksdagen bestämt. Men utbildningsminister Jan Björklund har mer på schemat. Det här finns också på förslag:

Elitklasser, ordning och reda

I början av sommaren kom regeringens förslag till ny skollag. Här är något av det ni elever kan vänta er, om Jan Björklund får som han vill:

Avstängning av bråkiga elever. Elitklasser i teoretiska ämnen, som matte och naturkunskap. Antagningsprov införs. Obligatorisk sexualundervisning och idrott för alla. Förlängd skolplikt till 17 års ålder. Nej till betygsuppläsning på Komvux, om betygen redan är godkända. Alla elever ska ha tillgång till skolläkare, skolsköterska, psykolog och kurator. Skolor som inte sköter sig ska kunna få tillståndet indraget. I värsta fall kan skolan stängas.

Studentexamen

I höst ska riksdagen säga ja eller nej till regeringens förslag om ny gymnasieskola. Hösten 2011 kan det här gälla för landets gymnasister:

Mer praktik, mindre teori på yrkesprogrammen. För att komma in på gymnasiets teoretiska program krävs godkända betyg i svenska, engelska, matte samt nio andra ämnen. Gymnasieexamen införs. Färre program att välja mellan och stopp för lokala kurspåhitt.

En brasklapp bara. Om drygt ett år är det val. Heter utbildningsministern något annat än Björklund efter den 19 september 2010 kan ordningen komma att ändras. De rödgröna är inte helt överens med regeringen i skolfrågan, även om alla betonar att det är viktigt med kontinuitet – för elevernas skull.