Justitieministern i bombdrama

Publicerad:
Uppdaterad:

Thomas Bodström på plats när 32 dödades i Bogota

Colombianska soldater framför exklusiva Nogal Club som blåstes ur helt av bilbomben.
Foto: REUTERS
Colombianska soldater framför exklusiva Nogal Club som blåstes ur helt av bilbomben.

Trettiotvå människor dödades när en 200 kilo kraftig bilbomb riktades mot en klubb i Bogotas diplomatkvarter.

Justitieminister Thomas Bodström befann sig bara några kvarter därifrån.

– Det är klart att det är otäckt att befinna sig bara några hundra meter från en bomb som dödar över 30 människor och skadar ännu fler, säger han till aftonbladet.se efter dramat.

Foto: MARIA ÖSTLIN
Det blev en väldig reaktion, säger Thomas Bodström till aftonbladet.se. Alla talade om vad som hänt, om det kunde finnas fler bomber och vad som kunde ligga bakom.

Thomas Bodström kom till Colombia i torsdags för att på nära håll diskutera den väpnade konflikt som får näring av narkotikahandeln i landet. I går kväll kom våldet väldigt nära.

Justitieministern var på den svenska ambassaden – fem kvarter från explosionen.

– Det var en mottagning på ambassaden och det blev en väldig reaktion. Alla talade om vad som hänt, om det kunde finnas fler bomber och vad som kunde ligga bakom, säger Thomas Bodström.

Bomben mot politikernas ”vattenhål”

Minst 32 människor dödades och omkring 200 skadades av den kraftiga bilbomben. Den riktades mot klubben El Nogal – ett av toppolitikernas ”vattenhål” i huvudstaden – med konferensrum, squashbana, simbassäng, bastu, hotell och flera restauranger.

I området ligger flera ambassader och ett tag hotade elden från explosionen att spridas till residensen för Spaniens och Italiens ambassadörer.

Thomas Bodström säger att det var obehagligt, men känslan blir också en annan på en plats där våldet är så närvarande.

– Man märker att det är en väldig skillnad mot i Sverige. Så sent som i torsdags försvann landets socialminister och han kan vara kidnappad. Våldet ligger alltid nära här, säger han.

”Knarkligor bakom bomben”

Syftet med resan är att stödja kampen mot narkotika och att främja arbetet för mänskliga rättigheter. I morgon ska Thomas Bodström underteckna ett avtal där Sverige satsar fem miljoner kronor på fredsprocessen.

– Det här har ju en direkt koppling till besöket. Inte själva bomben, men våldet fick synnerligen aktualitet, säger han.

En av de viktiga frågorna under mötet är hur narkotikahandeln i Colombia blivit navet för våldet. Gerillagrupper och paramilitära organisationer får stora inkomster från droghandeln.

Myndigheterna la omedelbart skulden för bombdådet på gerillaorganisationen Farc. Medan skådespelaren Rodrigo Obregon – som befann sig på klubben – säger till tidningen El Tiempo att knarkligor ligger bakom bomben.

– Jag fördömer det som hänt. Oavsett om vi inte vet förklaringarna så fördömer vi alla terroristattacker, säger Thomas Bodström.

Belöning på 1,5 miljoner

Han säger också att frågorna runt narkotikahandeln är av stort intresse för Sverige.

– Åttio procent av all kokain som kommer till Sverige kommer från Colombia. Dessutom ökar produktionen av heroin och syntetiska droger här i landet,.

– Jag tror att Sverige – och EU – kan spela en viktig roll. Sverige har historiskt varit aktivt i Sydamerika och man märker det här. Man känner till och respekterar Sverige på ett sätt som man inte upplever överallt.

Justitieministern stannar i Colombia till på tisdag. Han har redan hunnit träffa Colombias utrikesminister Carolina Barco och ska under besöket träffa justitie- och inrikesminister Fernando Londoño, försvarsminister Martha Lucía Ramírez, den nationelle polischefen general Teodoro Campo, riksåklagaren Luis Camilo Osorio, fredskommissionären Luis Carlos Restrepo och ombudsmannen för mänskliga rättigheter Eduardo Cifuentes.

Bogotas borgmästare Antanas Mockus meddelade på lördagen att det fordon som sprängdes var lastat med drygt 200 kilo dynamit. Samtidigt utlyste omedelbart en belöning på motsvarande 1,5 miljoner kronor för den som kan ge information om de skyldiga.

Mattias Lundell

Publicerad: