40 kor klämda när tak rasade in

NYHETER

Djuren mirakelräddade

ROBERTSFORS

Plötsligt gav en hel länga av plåttaket på ladugården vika och korna klämdes fast där de låg på golvet. Räddningstjänsten i Robertsfors fick ett par timmars jobb på söndagsförmiddagen med att rädda djuren.

- Det var fantastiskt att det gick så bra, med tanke på hur det såg ut när vi kom, summerar räddningsledare Per Granlöf.

Av en lycklig slump kom ingen människa till skada på gården i Nya Storbäcken utanför Robertsfors i Västerbotten. De boende på gården var i närheten eftersom de skulle mocka, men hann inte in innan taket rasade.

Det var plusgrader och snön hade legat och tyngt på taket vilket troligen ledde till att en taklänga, 30-40 meter lång, gav vika. Därunder fanns totalt 40 frigående djur med tillgång till båsplatser. Elva av djuren som låg i sina bås klämdes fast och kunde inte resa sig när taket dråsade ned och landade på avbalkningarna mellan båsen.

De nio brandmännen fick skruva isär plåtarna och lyfta undan dem bit för bit och på så sätt få undan korna. De två veterinär som kallats till gården fick ta hand om en del sårskador på djuren, men inget skadades allvarligt.

- Nu jobbar ägarna med att hitta stallar för djuren innan det blir kallt igen, säger Per Granlöf.

TT