Nyheter

Kropps pappa: Det gör så ont

NYHETER

Göran var ende sonen: Han var så levnadsglad

JÄRFÄLLA

Pappan fick dödsbudet efter ett träningspass.

- Jag var just hemkommen från ett friluftsområde i Västerås när Renata ringde och berättade att min son dött, berättar Gerard Kropp, 66.

följde med på expeditionerna Gerard Kropp har själv klättrat över hela världen men på senare år nöjde han sig med sonens äventyr. - Jag har följt honom på hans flesta expeditioner, säger han.
följde med på expeditionerna Gerard Kropp har själv klättrat över hela världen men på senare år nöjde han sig med sonens äventyr. - Jag har följt honom på hans flesta expeditioner, säger han.

Klockan var då strax före halv två i går.

- Jag är så bedrövad och förbannad, säger han.

Försöker förstå

I går kväll var han hemma hos sin exfru, Göran Kropps mamma Sigrun Hellmansson, 60, i Järfälla. De försöker förstå vad som hänt.

Hon hade nyss varit och besökt Göran och Renata Chlumska i USA.

- Jag kom hem i torsdags och hade varit och hälsat på i deras hem i Seattle under tre veckor. De hade gjort det så fint, säger hon.

Aftonbladet träffade Görans föräldrar i mammans bostad. Gerard åkte ner till mamman så fort han fått dödsbeskedet. De försöker bearbeta vad som hänt och planera det praktiska för att kunna åka över till Seattle i USA.

"Så onödigt"

Telefonen ringer hela tiden i mammans bostad. Vänner beklagar sorgen.

- Det gör så ont att förlora sin ende son. Vi hade så mycket roligt kvar att uppleva tillsammans. Det är så onödigt, säger Gerard.

Han berättar hur Göran och Renate just valt att flytta till Seattle i april i år.

Hade hittat rätt

- De hade hittat idealplatsen att bo på för äventyrare. Det finns så mycket natur. Sjöar att paddla i och berg att öva klättring i. De hade precis gjort i ordning sin lägenheten och så händer det här.

Renata Chlumska ringde honom från baslägret i Nepal och gav honom dödsbeskedet i går. Sedan dess har han funderat på hur olyckan kunde hända.

Riskmedveten

- Göran var så säkerhetsmedveten. Jag minns första gången när vi klättrade på Korsika. Han hade just kommit upp när han tappade balansen och föll. Då fångade jag upp honom. Då var han 18-19 år gammal. Sedan dess har han varit så noga.

I går pratade han med Görans följeslagare, Erden Eruc, som var med under dödsolyckan.

Såg Göran falla

- Han berättade hur han såg Göran tappa balansen när han hade klarat klätterleden. Göran föll till avsatsen som Erden Eruc fanns på. Alla säkringar längs vägen släppte en efter en. Han dog på ett ögonblick.

Gerard har själv klättrat över hela världen och tog tidigt med Göran på sina äventyr. Det var så Görans klätterintresse vaknade till liv.

Följde med

- Men på senaste tiden har jag levt genom hans äventyr. Jag har följt med honom på de flesta av hans expeditioner. Han var så levnadsglad, det var han, en mycket varm männi-ska med en stor portion humor.

Göran var ende sonen.

Zendry Svärdkrona

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp startkit här

Dentway

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter