Omkörning i 273 km/h

NYHETER

Bilåkare utsätts för livsfara i ny mc-film

1 av 4
RISKERAR LIVET När motorcykelföraren smiter från polisen gör han en vansinnig omkörning mellan två lastbilar. "Jag kan köra ihjäl någon", medger hojåkaren.

Här smiter motorcykelföraren från polisen i över 280 kilometer i timmen.

- Jag måste kalkylera med att vad som helst kan hända. Att jag kan köra ihjäl någon, säger föraren.

Snart släpps filmen till allmänheten - efter en stor releasefest på Sturecompagniet.

Föraren begår flera trafikbrott och utsätter sin medtrafikanter för livsfara.

- När man åtar sig ett sånt här filmuppdrag tänker man inte på att man kan förlora körkortet. Man tänker på sina närmaste och på trafikanterna. Man måste vara medveten om att man efteråt kan tvingas leva med tanken att "den människan körde jag ihjäl", säger en av de mc-förare som agerar i filmen.

Kör bakom Slottet

På två korta filmer som lagts ut på nätet kan man tydligt se hur motorcyklisten jagas av polis. I över 200 kilometer i timmen kör han på centrala platser i Stockholm, till exempel bakom Slottet.

- Som fortast mätte vi 284 km i timmen, säger mc-föraren som påstår att han är elitförare i olika motorcykelsporter sedan 28 år.

Föraren kryssar mellan olika filer. Han stegrar på bakhjulet och utsätter sig själv och sina medtrafikanter för livsfara. Filmen heter Ghost rider movie - the final ride.

- Det är en idiotfilm, egentligen. Tyvärr med allmänheten som statister. Men samma idiotiska körningar förekommer varje dag i Stockholm, säger mc-föraren.

"Snart händer det"

Enligt Kent Svedenås, trafikpolis i Stockholm, blir det allt populärare att vansinnesköra genom stan och samtidigt filma det.

- Snart händer det en allvarlig olycka. Plötsligt får föraren sladd och då kan många människor komma till skada, säger han.

- Det finns en risk att andra motorcykelförare blir inspirerade. Vi märker att bakhjulsåkning bland motorcyklister blir allt vanligare.

I mitten av oktober släpps filmen till allmänheten. Men först hålls en releasefest på innestället Sturecompagniet i Stockholm.

Per Mårtensson är driftsansvarig. Hur ställer du dig till att Sturecompagniet har releasefest för en film som visar olaglig verksamhet?

- Jag känner bara till att filmen visar extrem motorcykelsport. Men om det är så att motorcyklisten inte är på avspärrat område så kommer vi inte att visa filmen.

Har inte du ett ansvar för vilken sorts releasefester som anordnas på Sturecompagniet?

- Vi har arbetat tillsammans med företaget som håller i festen förut och vi har aldrig tidigare haft några problem. Min uppgift är framför allt att se till så att inte någon begår en olaglig handling här på Sturecompagniet.

Men ni stödjer ju olaglig verksamhet när ni har releasefest?

- Så tycker inte jag att man kan se det.

Aftonbladet har försökt att nå ansvarig utgivare för Ghost rider movie men inte lyckats.

Viktoria Martinsson, Petter Ovander