Polishunden Öhman fick åka sista färden i polisbil

Publicerad:
Uppdaterad:
Polisen tar farväl av polishunden Öhman.
Foto: Polisen
Polisen tar farväl av polishunden Öhman.

NYHETER

Polishunden Öhman fick åka polisbil sin sista resa till veterinären.
Nu hedras hans minne på polisens Instagramkonto.
”Han föddes som polishund – och slutade som polishund”, skriver polisen i inlägget.

Den belgiska vallhunden Öhman köptes av polisen redan som liten valp. Han klarade alla lämplighetstester för att blir polishund när han bara var ett och ett halvt år gammal. I drygt tio år jobbade han för polisen i Värmland för att hjälpa, skydda och ställa till rätta. Efter ett långt och händelserikt liv har Öhman nu fått somna in.

Idag var det dags att ta adjö, efter en lång och trogen tjänst inom polisen. Naturligtvis fick Öhman åka polisbil på sin sista resa till veterinären. Det blev ett värdigt avslut där han fick göra det som han älskade mest av allt i livet – att vara på jobbet”, skriver polisen i ett känslosamt inlägg på Instagram.

En trogen vän

Öhman har åstadkommit mycket under sin tid som polishund. Förutom att han har skyddat sin hundförare har han fångat flera gärningspersoner under sina år i tjänsten. Bland annat lyckades han för några år sedan söka upp och markera en tre år gammal spermafläck som bidrog till att sätta en våldtäktsman i fängelse.

Men han var också en trogen vän.

Samtidigt var Öhman, eller Lei-Anns Öhman som var hans kennelnamn, klassens clown. Busig och full av upptåg, som att bita sönder sätet i polisbilen. Det var alltid roligt att jobba ihop med Öhman” skriver polisen.

Efter att Öhman började bli gammal och få ont i kroppen fick han pensionera sig. De senaste två åren har han tagit det lugnt hemma hos sin hundförare i Karlstad, men idag fick han alltså föras i polisbil till sista vilan.

Han föddes som polishund – och slutade som polishund”, skriver polisen i inlägget.

Publicerad: