Europarekord efter snöstormen i går – tågen rullar igen

NYHETER

SUNDSVALL. I går föll en halv meter snö i vissa delar av Västernorrland – vilket var den största snömängden som uppmättes i hela Europa.

Vid 15-tiden började tågen på sträckan Gävle-Sundsvall att rulla igen.

– Om inte vädret ändras markant så borde det vara den tid som gäller, säger Lennart Hellsing vid Trafikverket.

Under fredagsmorgonen hade snövädret börjat att mattas av i Västernorrland. Bussar har börjat att rulla igen och skolorna är öppna i de kommuner som valde att ställa in undervisningen under snöstormen.

Det föll rejält med snö och vid mätstationen Västmarkum, som ligger mellan Härnösand och Örnsköldsvik uppmättes 49 mm smält snö. Detta är den största snömängden som uppmättes i hela Europa under torsdagsdygnet, uppger SMHI för Sveriges Radio.

Det betyder att det faktiskt kom en halvmeter snö på sina ställen.

Och snön ställde till det rejält för både bil- och tågtrafiken. Ett nattåg satt fast mellan Sundsvall och Härnösand och var 16 timmar försenat när de rullade in på perrongen i går kväll.

Men tågen till och från Sundsvall är fortfarande inställda. Tågtrafiken mellan Umeå och Sundsvall väntas inte vara i gång förrän lördag morgon.

Till en början hade man hoppats att kunna trafikera sträckan Sundsvall-Gävle vid lunch, vilket var prognosen som sattes i går kväll.

– Jag har inte hört något annat så det är väl det som gäller. Jag utgår från det, säger Lennart Hellsing, presskommunikatör vid Trafikverket.

Först vid klockan 15.00 började tågen rulla igen.

Säkerhetsskäl

Trafikverket beslutade också att ställa in tågtrafiken mellan Ånge och Gävle fram till fredag lunch.

Anledningen till att man valde att stoppa tågtrafiken handlar om säkerhet enligt Lennart Hellsing.

– Egentligen klarar tågen ganska mycket snö och kyla. Men händer det något, och det gör det i bland, då är det inte bra att ha folk sittandes i ett tåg i flera timmar, säger han.

Just nu arbetar man med att kontrollera spåren.

– Det man gör nu är att åka med arbetsfordon för att avsyna spåren så att det inte har ramlat träd, säger Hellsing.

”Inget extremt läge”

Förutom de fortsatta problemen i tågtrafiken kan det vara dåligt väglag, särskilt i Gävleborg.

– Det kan vara besvärligt väglag, men vi har inga större störningar eller extremt läge nu, säger Lennart Hellsing.

– Trafikanter bör räkna med att det kan vara dåligt väglag och blåsa upp snö så det blir dålig sikt på sina ställen.

Snöstormen är på väg att dra bort från Sverige. De klass 2-varningar som SMHI i går hade utfärdat är borta och under fredagsmorgonen ligger bara en klass 1-varning för Gävleborgs kust kvar.

Snövädret har dragit ner in över Uppsalatrakten där det väntas fall fem till tio centimeter under dagen. Dessutom snöar det rejält i Jönköpingstrakten och delar av Götaland.

– I trakterna kring Jönköping lokalt två till fyra centimeter. Det kommer att snöa ganska intensivt, säger Christoffer Hallgren, meteorolog vid Foreca.

Så klarar du av snöstormen 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM

Sundsvall

Tågtrafik