Sveriges värsta klottrare

NYHETER

15 personer vandaliserar för 100 milj - varje år

1 av 2 | Foto: PER-OLOF SÄNNÅS
TAGGAR i tunnelbanan En av medlemmarna i BWC klottrar på ett tunnelbanetåg i Stockholm. BWC är ett av de gäng som står för en mycket stor del av skadegörelsen i Stockholms kollektivtrafik. Bilden är tagen under ett reportage i juli för två år sedan.

Han är fastighetsskötare och har familj och barn.

Men innan han går till jobbet åker han ut och klottrar.

Han har orsakat Citypendeln skador för 1,1 miljoner kronor.

Aftonbladet har kartlagt SL:s värsta tunnelbaneklottrare.

I Stockholm finns 4 000-5 000 klottrare.

Men ett 15-tal personer står för mellan 60 och 70 procent av allt klotter och vandalisering. Trots att de döms gång på gång slutar de inte.

- De har klippkort hos tingsrätten, säger Kjell Hultman, trygghetschef på SL.

Fastighetsskötaren är en av dem.

Klottrar på jobbet

En 29-årig brevbärare hos Citymail, även han småbarnsförälder, är en annan. Under tiden han delar ut brev brukar han klottra. Han brukar ställa till med enorm skadegörelse på kort tid.

Varje år kostar sanering och renovering av SL:s vagnar över 100 miljoner kronor. Ungefär lika mycket är kostnaderna för Citypendeln.

När klotterkulturen kom till Sverige i mitten av 1980-talet handlade det om graffiti - och det skedde främst på tunnelbanan och offentliga väggar.

- Nu handlar det mer om att förstöra så mycket som möjligt på kortast möjliga tid, säger Kjell Hultman.

Trots att SL vet vilka klottrarna är och polisanmäler dem med jämna mellanrum händer väldigt lite hos polisen.

98 procent olösta

I Stockholm är det en uppklarningsfrekvens på 1,8 procent på skadegörelse som är klotterrelaterat. Detta trots att gärningsmännen är kända.

- Det är någonting som är allvarligt fel med rättsväsendet, säger Kjell Hultman.

Allt klotter fotograferas och polisanmäls. Fotografierna används för de skadestånd som Citypendeln kräver. Bilderna används även i samarbete med polis och vaktbolag för att identifiera klottrare.

Klottret i Stockholms kollektivtrafik kostar hundratals miljoner varje år. I förra veckan misshandlades en 45-årig tonårspappa svårt av tre unga män som klottrade ner en parkbänk. Trots att ett 15-tal personer står för merparten av all vandalisering fortsätter skadegörelsen år efter år. I dag kartlägger Aftonbladet SL:s värsta tunnelbaneklottrare.

Carl Hjelm, Zendry Svärdkrona