Bush bötfäller Ikea

NYHETER

Möbeljätten anklagas för att ha gjort affärer med talibanerna

STOCKHOLM

Svenska möbeljätten Ikea har bötfällts av den amerikanska regeringen.

Orsaken är att Ikea anklagas för att ha gjort affärer med talibanerna i Afghanistan.

USA:s regering har beslutat att 86 företag ska betala totalt 5,8 miljoner dollar, motsvarande drygt 50 miljoner kronor, i böter för att de brutit mot en lag från 1998 om handel med fiendeländer. Det skriver den amerikanska tidningen Wall Street Journal.

Ikea anklagas för att ha köpt 150 handvävda mattor från ett talibankontrollerat område i Afghanistan.

Marianne Barner, informationschef på Ikeakoncernen, säger att ärendet enbart gäller Ikea i USA.

- När Ikea köpte mattorna var området okej enligt de amerikanska reglerna. När leveransen av mattorna var klar kontrollerades området av talibaner, säger Marianne Barner.

Ikea har dock gått med på att betala sina böter, som är en småsumma för möbeljätten - 8 000 dollar, eller knappt 75 000 kronor. Numera har Ikea slutat att handla med Afghanistan. Det beror enligt Marianne Barner på att man inte kunnat kontrollera arbetsförhållandena i landet.

- Beslutet togs redan förra våren. De krav vi har i vår uppförandekod kunde inte följas upp eftersom det inte gick att komma in i landet, säger hon.

Bland övriga anklagade på USA:s lista finns däckjätten Goodyear och baseballklubben Los Angeles Dodgers. Klubbens brott består i att den värvade två kubanska spelare under 1999.

Frida Johansson, TT