Fem döda i bombdåd i Tel Aviv

NYHETER

Två självmordsbombare tros ha utlöst laddningarna

1 av 2 | Foto: Israeliska poliser undersöker de omkomna på gatan i Tel Aviv. Många av offren uppges vara utländska gästarbetare.

Minst fem personer dog och ett trettiotal skadades av en bomb i Tel Aviv under onsdagskvällen. En palestinsk självmordsbombare misstänks ligga bakom dådet.

Ytterligare flera dödsoffer skördades på onsdagen i efterspelet till den palestinska attacken mot en buss på Västbanken i tisdags.

Minst fem människor dödades i två attentat i israeliska Tel Aviv och ytterligare minst två i palestinska Ramallah.

Polisen sade att två självmordsbombare låg bakom attentaten i Tel Aviv, då minst fem människor inklusive attentatsmännen dog och tiotals skadades, varav åtminstone fem allvarligt. Explosionerna ägde rum 15 meter från varandra sent på onsdagskvällen nära stadens centrala busstation. I stadsdelen bor många utländska arbetare, och en av de döda och flera skadade uppgavs vara utlänningar.

Islamiska jihad tar på sig skulden

Kort efter attentatet ringde någon som påstod sig tillhöra den palestinska militanta gruppen Islamiska jihad till nyhetsbyrån AFP och tog på sig skulden.

En talesman för Israels regering kallade attacken för en ''samlad ansträngning'' av palestinska terrorgrupper, uppmuntrad e av Yasser Arafats palestinska myndighet, ''att nu starta en rad mordiska attacker mot israeler''.

Arafat fördömde i ett uttalande attacken.

Jakt på militanta

Minst två personer dödades kort dessförinnan i en explosion i det palestinska flyktinglägret al-Amari i staden Ramallah på Västbanken. Enligt sjukvårdare kan explosionen ha orsakats av en stridsvagnsgranat eller en raket, men enligt uppgifter på onsdagskvällen kan det lika gärna ha varit en blindgångare. En av de dödade uppgavs vara en sexårig pojke.

Onsdagens explosioner följde på jakten efter de militanta palestinier som i tisdags utförde en blodig attack mot den judiska bosättningen Emmanuel på Västbanken.

En 21-årig israelisk officer och en palestinier dödades tidigt på onsdagsmorgonen när arméns elitstyrkor hamnade i en eldstrid med beväpnade palestinier som misstänks ligga bakom tisdagens dåd. Tre soldater skadades också i striden, uppgav israeliska armén.

”Omöjligt retirera'”

Det var vid Emmanuel som palestinierna med hjälp av en sprängladdning i tisdags stoppade en buss och sedan besköt passagerarna. Totalt åtta israeler dödades - varav ett spädbarn som föddes med kejsarsnitt på onsdagen. Barnets mor överlevde, men med svåra skador.

Angreppet var det första i sitt slag på fyra veckor.

Bosättarna, som anser att Västbanken ingår i det land de fått av Gud, anklagar regeringen för att ha övergett dem.

Försvarsminister Binyamin Ben-Eliezer sitter klämd mellan bosättarnas krav på skydd och Israels dåliga ekonomi, som tvingar även armén till neddragningar. Han sade dock att det nu är omöjligt för Israel att dra sig tillbaka från de städer på Västbanken som återintogs i mitten av juni.

Men på onsdagen hävde i alla fall armén utegångsförbudet dagtid i städerna Hebron, Ramallah, Jenin och Tulkarm.

TT