Venezuela väljer president i april

TT-AFP

Publicerad 2018-02-08

Venezuelanerna kommer att gå till valurnorna för att välja president den 22 april, meddelar landets valmyndighet.

Beskedet kommer efter att förhandlingar mellan regeringen och oppositionen om valdatum brutit samman.

Flera av oppositionens mest populära ledare har förbjudits att ställa upp i presidentvalet. Dessutom har valdagen, som ursprungligen planerades till december, tidigarelagts till den 22 april, vilket har gjort det svårt för oppositionspartierna att hitta bra enande kandidater.

Oppositionen har anklagat den sittande presidenten Nicolás Maduro för att ändra förutsättningarna inför valet för att själv få sitta kvar på posten.

Flera ledare förbjudna

Oppositionsalliansen MUD (Mesa de la Unidad Democrática) har försökt förhandla till sig ett senare datum i samtal med företrädare för regeringen. Men samtalen bröt samman under onsdagen, då Maduro vägrade ändra på ett utkast till överenskommelse om ett tidigt val, en överenskommelse som oppositionen kallat oacceptabel.

"Vi uppmanar regeringen att inte begå det absurda misstaget att utlysa val ensidigt", twittrar oppositionsledaren Julio Borges.

Högsta domstolen, som ofta kritiseras för att stå på Maduros sida, har förbjudit MUD från att lyfta fram en gemensam kandidat, och har förbjudit flera framstående oppositionsledare från att delta.

Ekonomisk kris

Venezuela är hårt drabbat av ekonomisk och politisk kris. Trots att landet är en stor oljenation lider det av brist på mat och läkemedel, minskad produktion och ekonomisk vanskötsel.

Både USA och EU har infört sanktioner mot Maduro och hans närmaste medarbetare, och Washington kallar honom diktator.

Maduro och hans regering försvarar situationen och anser att den ekonomiska krisen är ett resultat av fiendeländers agerande. Ibland beskylls USA, ibland Colombia, som konspirerar med affärsmän som vill avsätta presidenten.

ANNONS