Ska ha planerat attentat vid nyår – kriminella bröder häktas

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Två bröder i 20-årsåldern häktas misstänkta för att ha planerat ett attentat under nyårshelgen. Brottsrubriceringen är förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Bröderna är välkända av polisen sedan tidigare och den äldste är tidigare dömd för en bomb mot ett fastighetsbolag.

De båda bröderna, 21 och 22 år gamla, häktas för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. De ska ha planerat ett attentat mellan den 29 och 31 december 2017.

Åklagaren Magnus Pettersson vill inte säga var eller hur attentatet skulle äga rum. Han menar att det kan störa utredningen.

– Vi är i ett läge där vi ska hålla fler förhör och arbeta med utredningen. Jag vill inte att den uppgiften ska förekomma i media än, så därför är jag mer fåordig är vanligt, säger Magnus Pettersson.

De två bröderna ställdes inför två separata häktningsförhandlingar under fredagen. Först ut var den äldste brodern.

– Jag yrkar på att han på sannolika skäl häktas för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott på okänd plats i riket. Det finns risk för att han undanröjer bevis och att han fortsätter sin brottsliga bana, sa Magnus Pettersson under förhandlingen.

”Förnekar gärningspåståendena”

22-åringen meddelade via sin advokat att han är oskyldig.

– Han förnekar gärningspåståendena och bestrider restriktioner. Han kräver också att tingsrätten häver anhållandet av honom, sa Lars Kruse, försvarsadvokat.

Resten av förhandlingen hölls bakom stängda dörrar. Efter överläggning meddelade rådman Jacob Heister att bröderna häktas misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse av normalgraden.

Bröderna är kända av polisen sedan tidigare och ingår i den grupp av tungt kriminella som polisen har ett extra öga på.

Den äldsta brodern är tidigare dömd för sprängningen julafton 2014 mot hyresbolaget Victoria Park, Rosengård.

I oktober förra året dömdes han till 2,5 års fängelse för att ha hotat två åklagare. Hoten bestod bland annat av brev med citat som ”One shot, one kill, what’s the deal”, en textrad av rapparen 50 Cent. Polisen ansåg att hoten var så allvarliga att åklagare och deras familjer fick polisskydd och bevakning. Den yngre brodern är tidigare dömd för bland annat grovt vapenbrott och framkallande av fara för annan.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN