Döda brandmän viks ut i ny kalender

NYHETER

New Yorks hjältar poserar för välgörenhet

NEW YORK

Nu finns den att köpa - New York-brandmännens hjältekalender år 2003.

Men tre av de lättklädda männen är i dag döda.

Foto: VÄCKER UPPSEENDE Efter det att 343 brandmän dog i 11 september-katastrofen drogs kalendern där brandmän poserar halvnakna in. Men efter samspråk med anhöriga kommer en kalender att ges ut 2003 för att hedra de döda brandmännen - och tre av dem finns med på bild.

Sedan 1996 har brandmännen i New York visat upp sig läckra och lättklädda för att dra in pengar till välgörande ändamål.

Men efter att stadens brandkår förlorade 343 brandmän den 11 september togs beslutet att inte ge ut någon kalender år 2002.

Speciellt som omslaget föreställde en brandman framför det numer icke existerande World Trade Center.

Och speciellt som tre av modellerna, Thomas Foley, Robert Cordice och Angel Juarbe, dog under rasmassorna.

Men efter interndiskussioner och kontakter med anhöriga togs beslutet att bilderna skulle användas till 2003 års kalender.

- Bilden visar Thomas som den han var - en hjälte. Och en väldigt snygg sådan, säger Thomas Foleys moster Gail Parchen.

"Den var inte smaklös"

- Kalendern samlade in pengar till välgörenhet, den var aldrig smaklös. Den är inget vi skäms över. Dessutom - kvinnor älskar den, säger brandchef Thomas Von Essen.

Tidigare år, då den sålt runt 5 000 exemplar, har den rönt stort uppseende. Flera av brandmännen har varit med i dokusåpor, till exempel "Temptation island", och de har hamnat på People Magazines lista över USA:s snyggaste män.

Fick officiell reprimand

Brandmannen Michael Lombardi, 39 - även känd som Mr December 1999 - fick en officiell reprimand för att han visat rumpan för Sarah Jessica Parker i New York-tv-serien "Sex and the city".

2003 års kalender är tryckt i rekordstora 100 000 exemplar. Den kostar 15 dollar, ungefär 140 kr.

Fredrik Virtanen