Allt fler flickor råkar ut för sexbrott

NYHETER

Anmälningarna om sexbrott mot underåriga har ökat dramatiskt under det senaste halvåret.

Nio fall av tio handlar om flickor under 15 år som tvingas till sexuella handlingar eller utnyttjas.

Anmälningarna om sexuellt utnyttjande och tvång ökar mest av de sexuella brotten enligt Brottsförebyggande rådets, Brå:s, halvårsstatistik.

I åldersgruppen under femton år har anmälningarna om sexbrott ökat med 23 procent. Anmälningarna gäller till större delen flickor.

Unga förövare

- Det kan vara så att utnyttjandet av barn inom familjen har ökat men mer troligt är att det ökar bland yngre tonåringar, säger Jan Ahlberg, chef vid enheten för brottsutveckling vid Brå.

Med sexuellt tvång menas sexuellt utnyttjande av underårig, sexuellt umgänge med avkomling och sexuellt umgänge med syskon.

Fler våldtäkter

Även bland äldre, över 15 år, har anmälningarna om sexbrott ökat med 13 procent.

- Våldtäkter har haft samma utveckling. En hypotes vi har är att vi är ute mer, reser mer och träffar människor mer flyktigt, säger Jan Ahlberg.

IngBeth Larsson, forskare på Linköpings universitet, gjorde under förra året en studie som visar att det kan finnas ett stort mörkertal i statistiken över sexövergrepp.

Var tredje flicka

Var tredje flicka som är under 13 år hade utsatts för någon form av sexuellt tvång.

- När vi frågade var det ungefär en tredjedel som inte hade uppfattat det som ett sexuellt övergrepp. Bara några stycken av dem som hade tvingats av någon äldre anmälde händelsen, säger IngBeth Larsson.

Annika Sohlander