Advokatsonen från Kalifornien blev talibankrigare

NYHETER

Abdul Hamid, 20, överlevde slakten i fånglägret Kala Janghi i norra Afghanistan.

Egentligen heter han John Lindh.

Advokatsonen från Kalifornien i USA är långt, långt hemifrån.

Foto: AP
Talibansoldaten Abdul Hamid, 20, heter egentligen John Phillip Walker Lindh, en advokatson från USA.

Abdul Hamid är lortig, klädd i trasor, skottskadad - men vid liv.

Han har med nöd och näppe överlevt det värsta blodbadet i kriget i Afghanistan, det mardrömslika upproret bland talibanska krigsfångar i ett fångläger utanför Mazar i Sharif.

Abdul Hamid var en av de 86 livrädda krigsfångar som efter en vecka kröp fram ur en källare på den 1800-talsborg som används av Norra alliansen som fångläger.

När han intervjuas av nyhetskanalen CNN talar han en välartikulerad amerikanska som vittnar om en uppväxt i ett välutbildat medelklasshem på den amerikanska västkusten.

Det visar sig att den skäggige talibansoldaten heter John Phillip Walker Lindh och kommer från Kalifornien.

John Lindh, kort och gott.

- Jag är en helig krigare. Talibanerna är de enda som i praktiken genomfört ett helt muslimskt samhälle, säger han till nyhetskanalen CNN:s team i norra Afghanistan.

Konvertade vid 16

Hans pappa är advokat, mamman socialarbetare. Han fick en katolsk uppfostran, men vid 16 konverterade han till islam.

Bägge hans föräldrar har bekräftat att den skäggige, härjade mannen på bilderna från fånglägret i Afghanistan är deras son John.

När John Lindh fyllt 18 reste han till Sinna i Yemen för att läsa arabiska. Därefter flyttade han vidare till Pakistan. Det var där han kom i kontakt med talibaner som övertygade honom om att det talibanstyrda Afghanistan var det enda riktigt muslimska landet.

- Jag sa till honom vid ett tillfälle att han kanske alltid varit muslim, eftersom han i Islam helt klart funnit nåt som betydde mycket för honom, säger hans far, advokaten Frank Lindh till den amerikanska tidskriften Newsweek.

Slogs under belägringen av Kunduz

För ett halvår sedan flyttade John till Afghanistan för att hjälpa till att bygga en muslimsk stat. Han påbörjade en militär utbildning i de norra delarna av landet.

Sedan dess har hans föräldrar inte hört någonting från sin son. Förrän nu.

Till Newsweeks korrespondent på plats i norra Afghanistan säger han att han deltog i striderna i Kunduz, under den två veckor långa belägringen av staden.

När talibanstyrkorna till slut gav upp fördes han tillsammans med 500 andra krigsfångar till fånglägret Kala Janghi.

När upproret bland fångarna bröt ut på söndagen den 25 november befann sig John Lindh sig på borggården.

Tillsammans med hundratals andra fångar flydde han ner i en källare för att söka skydd undan de amerikanska bomberna - enligt uppgift genomfördes ett 30-tal flyganfall mot fånglägret - och det urskiljningslösa kulregnet från den Norra alliansens soldater.

Hällde brinnande olja i källaren

På tisdagen den 27:e var upproret ovan mark nedslaget. I praktiken innebar det att de cirka 450 fångarna instängda på gården dödats. Skjutits ihjäl och bombats sönder.

Enligt Newsweek hällde nordalliansens soldater därefter diesel i källarna och tände på, i ett försök att driva ut de återstående desperata krigsfångarna som gömde sig under jord.

Men på torsdagen upptäcktes ett 100-tal fångar som fortfarande var vid liv och höll ut nere i en källare.

Enligt John Lindh försökte nordalliansens soldater först tvinga ut dem genom att slänga ner stora granater i källaren.

- Det var fasansfullt, säger han till Newsweek.

- Trappen ner i källaren var bokstavligt talat en hög med döda kroppar och det var kroppsdelar överallt.

Dränkte de skadade

På fredagen bytta alliansens soldater taktik. Istället för att spränga ihjäl de ännu levande fångarna försökte man dränka dem genom att helt enkelt vattenfylla källaren.

- Vi tillbringade natten i kallt vatten. De som kunde stå upp överlevde, men alla de som var skadade och inte kunde stå upp drunknade, säger han till Newsweek.

Och så – på lördagsmorgonen, efter nästan en vecka i källaren – gav de upp.

Fredrik Rundkvist