Kemiska, biologiska och radioaktiva vapen

Publicerad:
Uppdaterad:

USA undviker bomba tre fabriker i Afghanistan

USA har kunnat ringa in flera platser i Afghanistan där kemiska, biologiska och radioaktiva vapen tillverkats.

Trots att underrättelsetjänsten tror att al-Qaida har tillverkat cyanidgas på en av platserna har bara vissa bombats medan andra lämnats orörda.

Det hävdade USA:s försvarsminister Donald Rumsfeld under söndagen.

Enligt New York Times har USA pekat ut tre tänkbara ställen i Afghanistan där massförstörelsevapen tillverkas som används av bin Ladins nätverk al-Qaida. Vissa mål har bombats, andra lämnats orörda.

– Vetskapen om att dessa vapen tillverkas på en viss plats gör automatiskt att du hamnar i en situation där du ifrågasätter om det är bästa är att bomba eller inte, sade Rumsfeld i en intervju i tv-kanalen Fox.

Hunnit tillverka cyanidgas

De tre starkast misstänkta platserna har skonats trots att amerikansk underrättelsetjänst tror att al-Qaida redan hunnit tillverka cyanidgas i ett av dem, ett laboratorium i Derunta nära Jalalabad.

Cyanidgas kan användas för att döda enstaka människor men det är svårare att använda storskaligt, uppger underrättelsetjänsten till Washington Post. Ett annat ställe som tros stå under talibanernas och al-Qaidas inflytande är en fabrik som tillverkar konstgödning i staden Mazar-i-Sharif, som intogs av Norra alliansen under fredagen. Amerikanska myndigheter tror att al-Qaidas intresse för fabriken handlar om att där finns utrustning som kan användas i kemisk och biologisk krigföring. Det är oklart om Norra alliansen tagit över kontrollen av fabriken när de gick in i Mazar-i-Sharif, eller inte.

Lager med mjältbrandsvaccin

Den tredje plats som pekas ut som misstänkt tillverkningsplats är ett lager med mjältbrandsvaccin. Lagret troddes tillhöra hjälporganisationen internationella Röda Korset, och upprättades för att skydda boskapen i landet från mjältbrand, uppger Washington Post. Men nu misstänker underrättelsetjänsten att lokalerna inte kontrolleras av Röda Korset utan att bidragen till verksamheten gått direkt till talibanernas jordbruksdepartement. Enligt en talesman för utrikesdepartementet har experter sagt att det är svårt för al-Qaida att med hjälp av lagret tillverka mjältbrands-vapen. Röda korset har sagt att det nuvarande innehållet i laboratoriet är oskadligt. Trots detta vill amerikanska myndigheter undvika att förrådet hamnar i talibanernas händer.

I den tv-intervju som gjordes under torsdagen sade bin Ladin till en pakistansk journalist att han har tillgång till kemiska vapen och kärnvapen men att han inte tänkte använda dem om inte USA använde sina först.

”Rädd att bin Ladin talar sanning”

Rumsfeld sade i dag att han är rädd att bin Ladin talar sanning eftersom al-Qaida bevisligen kan knytas till länder som stödjer terrorism och som har kapacitet att tillverka kemiska, biologiska och radioaktiva vapen. Radioaktiva vapen är tillverkade med samma material som kärnvapen kombinerat med vanliga sprängmedel och sprider efter detonationen strålning men utan att orsaka samma tryckvåg som atomvapen.

Presidentens säkerhetsrådgivare, Gondoleezza Rice, sade att det inte finns några bevis för att bin Ladin har tillgång till kärnvapen och hon försäkrade att USA gör allt för att inte al-Qaida ska få tillgång till dessa vapen heller.

”Hot mot civilisationen”

Representanter från Vita Huset, Pentagon och CIA vägrar tala om varför de misstänkta platserna fortfarande inte bombats, en månad efter att de militära insatserna mot Afghanistan satts in. Strategin stämmer inte med det president Bush sade när han förra veckan tillfrågades om al-Quaidas påstådda försök att skaffa massförstörelsevapen. Han varnade då för att ”al-Qaida är på jakt efter biologiska- kemiska- och kärnvapen”. Han sade också att om de ”kommer över den typen av vapen skulle det handla om ett hot mot alla nationer och slutligen - hela civilisationen.

Annika Sohlander

Publicerad: