Drömvillan byggs - inuti växthuset

Publicerad:
Uppdaterad:

Anders spar hälften av sin energinota

1 av 3 | Foto: KAI REHN
Anders Axelsson yxar till sin timmerstuga som han bygger i ett växthus. Enligt experter kommer han att spara 50 procent i energikostnader på att göra så här.

VÄNERSBORG

De drömde om ett hus vid Medelhavet. Om en trädgård med vinrankor, persikoträd, mandelblom och ständigt blommande rosor.

Men de valde Sikhall vid Vänern. Och här bygger de nu sitt medelhavsparadis - inuti ett växthus.

Klimatskalet - växthuset - är redan på plats. Där inne i bekväm värme och skyddad från regn och blåst jobbar Anders Axelsson, 32, med familjens mycklet speciella bostad. En timrad stuga som i färdigt skick kommer att härbärgera ett tropiskt växthus på sitt platta tak.

Väcker uppmärksamhet

Ekoexperter talar om ett genialt projekt, de första studiegrupperna har redan varit på plats. Och häpnat.

- Jo, bygget har väckt en del uppmärksamhet, medger Anders där han går runt i kortbyxor och njuter tillsammans med tvillingarna Jonatan och Natalie, 2,5 år.

Anders Axelsson är egentligen ortopedingenjör så arbetet med huset sker på kvällar och helger. Om två år räknar han och hustrun Rosmary, som är barnmorska, att allt ska vara klart för inflyttning.

- Vi fick idén när vi läste om ekohus, bland annat det så kallade Naturhuset i Saltsjöbaden i Stockholm, berättar Anders.

Spar 50 procent energi

- Eftersom jag alltid varit fascinerad av den gamla timmerhustraditionen kändes det helt rätt med korsningen växthus/timmerhus.

Han nämner några av alla fördelar:

- En total energibesparing på cirka 50 procent, hälften för att skalet skyddar mot vind och regn och hälften via "växthuseffekten". För att hålla behaglig temperatur finns automatisk taköppning och sval luft tas in via ett jordrör. Timmerstommen ackumulerar dessutom värme.

- Odlingarna! Vi har faktiskt redan börjat, där borta är de första vinrankorna på väg upp. Småningom blir det en prunkande medelhavsträdgård med apelsin och citronträd, persikor, nektariner, kiwi, mandelblom och rosor. Plus förstås alla tänkbara grönsaker.

Kan skörda exotiska frukter

- Och i det tropiska växthuset på timmerhustaket blir det fullt möjligt att skörda exotiska frukter som bananer, papaya och ananas.

En av Sveriges främsta experter på ekohus, det uppmärksammade Naturhusets skapare, arkitekt Bengt Warne, 73, är närmast lyrisk över projektet i Sikhall:

- Äntligen en revolution i byggbranschen! Jag hoppas verkligen att den här nygamla idén får fäste, inte minst med tanke på alla besparingar ifråga om värme och ekologiska va-system.

"Massor att tjäna"

- Att dessutom rent klimatmässigt hamna söder om Alperna är ju en extra bonus som inte nog kan uppskattas.

Du tror på en framtid för växthusboende?

- Ja, absolut. Här finns massor att tjäna också vad gäller de rena byggkostnaderna eftersom klimatskalet ger sådant skydd.

Värt att veta om ekohuset i Sikhall

Ebba von Essen

Publicerad: