USA ger FN en sista chans

NYHETER

Bush talar om sista chans för FN i Irakkrisen

CRAWFORD/NEW YORK. USA:s president George W Bush sade på lördagen att FN har en sista chans att visa sin tyngd genom att anta den nya resolution om Irak som USA och Storbritannien ämnar lägga fram i säkerhetsrådet i nästa vecka.

Resolutionen är avsedd att jämna väg för ett krig mot Irak.

  Samtidigt kräver chefen för FN:s vapeninspektörer Hans Blix att Irak nu börjar förstöra sina al-Samoud 2-robotar.

  Bush uttalade sig vid en presskonferens på sin ranch i Crawford, Texas, efter överläggningar där under dagen med Spaniens premiärminister José Maria Aznar, en av de ledare som hittills deklarerat mest samarbetsvilja med USA.

  Dessförinnan hade Bush bekräftat att USA i nästa vecka kommer att presentera ett nytt resolutionsförslag i FN där det "i klara och enkla ordalag" slås fast att Irak struntar i FN:s krav på nedrustning. Fler länder med samma åsikt kan komma att stå bakom förslaget. På en fråga på presskonferensen om detta är FN:s sista chans svarade presidenten kort "ja".

Omröstning i mars

  Den brittiska regeringen sade på lördagen att den ämnar stå med som förslagsställare och att säkerhetsrådet troligen kommer att rösta om resolutionen i mitten av mars. Ett annat land som antas rösta ja är Spanien, trots att opinionsmätningar tyder på att spanska folket inte stöder ett militärt ingripande mot Irak.

  Hans Blix krav att Irak oskadliggör sina al-Samoud 2-robotar framförs i ett brev som sent i fredags överlämnades till den irakiska ledningen via landets FN-ambassadör.

  Blix sade i säkerhetsrådet den 27 januari att al-Samoud är ett förbjudet vapen som måste förstöras. Roboten når över 15 mil, den maxgräns som FN utfärdade efter Kuwaitkriget 1991. Vid testskjutning översteg Al-Samoud 2 maxgränsen med 33 kilometer. Dessutom hade robotarnas diameter på 760 millimeter ökat från tidigare versioner.

Militärt avbräck

  Förstörelsen av robotarna innebär ett avbräck för Irak när dess militär förbereder sig för en eventuell amerikansk invasion. Men om de inte förstörs kan USA använda det som argument för att Irak inte samarbetar med FN och för att rättfärdiga ett krig.

  Blix kräver att Irak ska börja skrota robotarna, deras avfyrningsramper, motorer, drivmedel, autopiloter och andra komponenter senast den 1 mars. Men han säger inget om hur lång tid Irak har på sig för att slutföra projektet, uppger FN-diplomater.

  Irak har öppet deklarerat robotarna för Blix och förnekar att de är olagliga. Irakiska företrädare har skrivit till Blix och bett honom att genomföra ytterligare tester innan han fattar sitt slutgiltiga beslut.

TT-Reuters