Lita inte på USA:s påståenden

Bo Pellnäs: Västvärlden har ingen möjlighet att kontrollera sanningshalten

STOCKHOLM

Om USA skulle presentera graverande uppgifter om Iraks påstådda massförstörelsevapen, har västländerna ingen möjlighet att kontrollera sanningshalten.

Det säger den pensionerade översten Bo Pellnäs, som själv har upplevt att USA ''fejkade fakta när det passade ens egna intressen''.

USA:s tekniska överlägsenhet ger dess politiker möjlighet att komma med falska uppgifter exempelvis i FN:s säkerhetsråd, säger Pellnäs till TT.

Vid mitten av 90-talet ledde Pellnäs en internationell styrka som bevakade gränsen mellan Serbien och Bosnien. Han hade god kontroll över ett antal gränsövergångar. USA, som sökte sak med Slobodan Milosevics regering i Belgrad, påstod att lastbilskonvojer passerade gränsen okontrollerade. I säkerhetsrådet visade USA:s utrikesminister foton över konvojerna med uppgift om tid och plats, berättar han i en artikel i tisdagens DN.

Pellnäs konstaterade att Albright och USA ljög för att driva utvecklingen i säkerhetsrådet i sin riktning. Inga lastbilar hade passerat vid den angivna tidpunkten.

USA "fejkade"

Det kan hända att Albright själv trodde att bilderna var äkta, säger han nu till TT. Men som helhet var incidenten ett bevis på att USA ''fejkade''.

USA höll fast vid sina lögner och vägrade Pellnäs kopior av de foton som Albright visat.

Om USA i fallet Irak plötsligt konfronterar säkerhetsrådet med uppgifter ''som svårligen låter sig kontrolleras'' hamnar övriga medlemmar där i en tvångssituation, eftersom de inte har egna resurser att undersöka fakta. Antingen godkänner de det amerikanska underlaget, vilket då leder till ett FN-stött krig mot Irak, eller också trotsar de USA med osäkra konsekvenser, menar Pellnäs.

EU som motvikt

Bo Pellnäs hoppas nu att Europa kommer att ta sitt ansvar både med att bygga upp en rejäl underrättelsetjänst och med att politiskt utgöra en motvikt:

– Det vore en Gudi behaglig gärning om EU kunde se till att balansera supermakten som spelar alldeles ensam på det säkerhetspolitiska planet just nu.

TT

Publisert: