Flygplan har kraschat i Ryssland – alla ombord döda

avEbba Thornéus, Isabelle Nordström, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Ett passagerarplan med 71 personer ombord har störtat nära Moskva.

Piloten ska ha bett att få nödlanda, uppger källor för ryska medier.

– Besättningen och passagerarna hade ingen chans att överleva, säger en källa till den ryska statskontrollerade nyhetsbyrån Interfax.

Flight 6W703, som flögs av det ryska flygbolaget Saratov Airlines, lyfte från Domodedovos internationella flygplats utanför Moskva vid 14.21, lokal tid.

Passagerarplanet, en Antonov av modell AN148, var på väg till staden Orsk, knappt 175 mil sydost om den ryska huvudstaden. Men strax efter avgång försvann planet från radarn och störtade bara minuter senare vid byn Argunovo, sydöst om Moskva.

Planet befann sig i luften cirka sex minuter innan det snabbt började tappa höjd, enligt sajten Flightradar24.

Vittnen har sett det brinnande planet falla från himlen.

En källa med insyn i utredningen uppger för tidningen Gazeta att piloten anropat Zhukovsky-flygplatsen, sydost om Moskva, innan kraschen för att få nödlanda.

Det ska nämligen ha varit tekniska problem på planet.

Men uppgifterna går i sär. Enligt nyhetsbyrån Interfax säger Svetlana Petrenko, talesperson för den ryska haverikommissionen, att besättningen aldrig larmade om några problem med planet.

– Det har redan fastslagits att inga rapporter om felfunktioner ombord på flygplanet har tagits emot från besättningen, säger hon.

Det finns också uppgifter om att motorn exploderat, skriver brittiska The Guardian med hänvisning till ryska medier.

71 personer befaras döda

Totalt ska 71 personer ha befunnit sig ombord, 65 passagerare och sex besättningsmän. Lokala åklagarmyndigheten har bekräftat att alla ombord är döda.

Planets svarta låda har hittats.

Minst 60 personer ska ha kommit från Orenburgregionen i södra Ryssland där Orsk ligger. Vrakdelar har hittats fyra mil från Domodedovo-flygplatsen.

1 av 8 | Foto: MAXIM SHEMETOV / REUTERS

Kan ha krockat med posthelikopter

Rysslands president Vladimir Putin har informerats om händelsen och sänder sina kondoleanser till offrens anhöriga. Putin har beordrat regeringen att bilda en arbetsgrupp för att undersöka vad som orsakade den tragiska flygolyckan, enligt ett uttalande.

Även ryska transportministeriet uppger att man utreder flera tänkbara förklaringar till kraschen, däribland väderförhållanden och den mänskliga faktorn. Enligt obekräftade uppgifter till ryska medier kan planet ha kolliderat med en helikopter som tillhörde det ryska postverket.

Det störtade flygplanet var sju år gammalt och flög inrikesflighter. Tidigare har det flugits av flygbolaget Rossiya och gjorde då även utrikes flighter.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM