Minister varnar migranter efter Calais-skott

avTT

Foto: AP/TT
Migranter på gatorna i Calais i norra Frankrike där bråk utbrutit. Fyra tonåringar har skadats livshotande och en allvarligt i en skottlossning. Arkivbild.

Fyra tonåringar från Eritrea är livshotande skadade sedan de skjutits i bråk mellan migranter i Calais i Frankrike. En femte är allvarligt skadad. Inrikesministern skyller på människosmugglare och uppmanar migranter att hålla sig därifrån.

De fyra, vars tillstånd är kritiskt, är mellan 16 och 18 år gamla och har förts till sjukhus för operation.

Flera andra har skadats i bråket där över 130 personer var inblandade, och som blossade upp när en person avlossade ett skott i en matkö i utkanten av Calais. Bråket varade i nära två timmar.

Söker 37-årig man

Polisen söker en 37-årig afghansk man som misstänks vara människosmugglare, men enligt åklagaren har vittnen sett flera personer skjuta.

Inrikesminister Gerard Collomb har besökt området och säger att de återkommande bråken har blivit "oacceptabla för de boende i Calais och för migranterna". Han uppmanar migranter som drömmer om att ta sig till Storbritannien att hålla sig ifrån området.

Collomb skyller våldet på människosmugglare som för uppemot 2 500 euro smugglar migranter i lastbilar via tunneln eller med färja till Storbritannien.

– De här nätverken måste brytas upp, sade inrikesministern och lovade ökade polisresurser i området.

Rev tältläger

Bråket är det allvarligaste i Calais sedan sammandrabbningar i juli i fjol.

I slutet av 2016 revs ett omfattande tältläger utanför Calais som fått smeknamnet "djungeln"– en gång hem för nära 10 000 människor – men hundratals migranter har stannat i området. De flesta av dem är unga människor från Afrikas horn och Afghanistan som hoppas kunna ta sig till Storbritannien.

Det förekommer regelbundet sammandrabbningar mellan migranterna och polisen. Människorättsorganisationer har nyligen kritiserat fransk polis för att använda övervåld.

Nytt avtal

Enligt frivilligorganisationer bor det omkring 800 migranter i området. Lokala myndigheter sätter siffran till 550–600.

Förra månaden svor president Emmanuel Macron att ha nolltolerans för läger som "djungeln" och undertecknade ett nytt avtal med Storbritannien om gränskontroll.

Motsvarande en halv miljard svenska kronor ska gå till ytterligare stängsel, övervakningskameror och annan teknik som ska hindra migranter och flyktingar från att försöka ta sig ombord på färjor, tåg och lastbilar på väg till Storbritannien, enligt avtalet.