Här är den farliga maten listan

Här är listan på hur höga halter av akrylamid olika livsmedel innehåller.

Antal mikrogram akrylamid per kilo:

Potatischips 330-2300, median 980

Pommes frites: 300-1100, median 410

Kakor, kex, rån: 30-640 median 280

Majs: 120-180: median 150

Mjukt bröd: 30-160, median 50

Stekt mat: 30-60, median 40

Frukostflingor: 30-1400, median160

Här kan du se hur mycket de olika produkterna innehåller. Dock har man endast gjort ett test på produkten per tillverkare. (mikrogram/kg)

●Pommes frites

Saffet's: 306

Mc Donalds: 379

Blandade produkter: 450

King Fries, Burger King: 514

I ugn: svagt gräddade: 301

kraftigt gräddade: 1104

Klyftpotatis: 367

●Chips

Potatischips( First price): 332

Original (Pringles): 614

Grillchips (Estrella): 669

Vickningschips (Estrella): 694

Originalchips (Ica): 906

Naturchips (OLW): 980

Potatischips (KF): 1407

Svenska lantchips: (Svenska lantchips AB): 1833

Grillchips (OLW): 2030

Lättsaltade chips (OLW): 2287

●Övriga snacks

Tortilla chips (OLW): 122

Nachips (Old El Paso): 149

Tortilla chips (Diva): 184

Pop Corn (OLW): 416

●Knäckebröd och hårda tunnbröd

Vete (Wasa): <30

Falu rågrut (Wasa): 41

Husman (Wasa): 50

Mora, original Krögarknäcke (Wasa): 51

Havre (Wasa): 60

Mora, normalgräddat (Wasa): 65

Rågi (Wasa): 86

Mora, sprödgräddat (Wasa): 102

Runda Björn (Lövånger bröd): 129

Tunnbröd (Gene): 135

Mora, brungräddat (Wasa): 142

Vika (Vika Bröd AB): 174

Finn Crisp (Vasan&Vasan): 177

Brungräddat, 830 gram, (Leksandsbrödet): 185

Vetetunnbröd (Mjälloms): 186

Sport (Wasa): 214

Flatbröd (Wasa): 307

Flatbröd (Kavli): 560

Sesam (Ryvita): 1 194

Råg (Ryvita): 1 874

●Frukostflingor

Corn Flakes (blandade produkter): 53

Rostat ris (Tainbow): 61

Special (KF): 73

All Bran plus (Kellog´s): 99

Start Naturell (Ceralia Breakfast Cereals): 164

Cheerios (Nestlé): 207

Kalaspuffar (Quaker): 236

Rice Krispies (Kellog´s): 247

Fitness (Nestlé): 254

Special (Kellog´s): 269

Havre fras (Quaker): 1 346

Sunt&Gott Müsli (Finax): <30

Müsli (KF): 31

Müsli Bran Flakes (Frebaco): 30

●Hårda kakor, kex och rån

Kakor (blandade produkter): 230

Kex (blandade produkter): 534

Krisprolls veteskorpor (Pågen): <30

Havreflan (KF): 73

Mjölkchokladflan (Karen Volf): 128

Gammeldags Pepparkakor (Pricks): 129

Smörgåsrån (Oxford): 134

Riskakor (Friggs): 333

Variant (Göteborgskex): 479

Digestive (KF): 630

Guld Marie (Göteborgskex): 642

Andel akrylamid som vi får i oss i genomsnitt av olika livsmedel:

Pommes frites: 16 procent

Stekt mat: 10 procent

Chips: 10 procent

Hårt och mjukt bröd: 16 procent

Kex, småkakor och rån: 5 procent

Frukostflingor: 3 procent

Uppskattning av andra livsmedel som ej är analyserats: 40 procent

LÄS OCKSÅ:

Publisert: