Experten: ”Kommer bli maktkamp”

Publicerad 2013-03-06

På den venezuelanska tisdagseftermiddagen dog president Chaves efter en lång tids kamp mot cancern.

Latinamerikakännaren Erik Halkjaer menar att Venezuela nu står inför en politiskt instabil tid.

– Socialistpartiet kommer att splittras rätt snabbt.

Vicepresidenten Nicolas Maduro gav beskedet om Chaves död i ett tv-tal på eftermiddagen lokal tid. Han berättade samtidigt att militären skickats ut för att skydda människors säkerhet.

Erik Halkjaer är latinamerikakännare och skriver kontinuerligt om regionen för Utrikespolitiska institutet.

Vad betyder Chaves död?

– Vänstern i Latinamerika mister sin viktigaste figur. Chavez har varit väldigt viktigt, inte bara för Venezuela, utan för hela regionen.

Går Venezuela mot en instabil tid nu?

– Nej det tror jag inte, socialistpartiet har folkligt stöd och högern kommer inte komma till makten inom den närmsta tiden. Däremot blir det en mindre radikal vänster i landet.

Vem kommer ta över efter Chavez?

– Det finns ingen riktigt arvinge, han har inte släppt fram någon och det är ett problem. Vicepresidenten Nicolas Máduro har getts utrymme den senaste tiden, men han har ingen historia på samma sätt som Chaves hade. Det kommer bli en maktkamp.

"Betytt oerhört mycket"

Vad händer med Socialistpartiet nu?

– Det kommer nog splittras väldigt snabbt. Från början är det många småpartier som Chavez har enat i ett parti. Han har mer eller mindre tvingat ihop dem och sagt "är ni inte med så försvinner ni".

Vad har Chaves betytt för Venezuela och regionen?

– I Venezuela var han populär och hade stort stöd då han gjorde mycket för de fattiga områdena i landet. I regionen har han betytt oerhört mycket. Tillsammans med den förre brasilianske presidenten Lula har han krattat manegen för många av de vänsterregeringar som sitter vid makten i Latinamerika i dag.

ANNONS