Välgörenhet blev pedofilturism

avAnders Clark

NYHETER

– Inga kontroller innan resa till barnhem i Kambodja

1 av 2 | Foto: Mikael Sjödell / SR Kaliber

Volontärresor till barnhem har blivit sexturisternas nya kontaktyta med barn.

– Om du är en sexförbrytare säger du ”oh wow, det är ett bra tillfälle”,  säger Sila Samelang på APLE, som bevakar sexturism världen över.

I dag avslöjar Sveriges radios Kaliber pedofilernas egna charterresor.

Kambodja är känt som ett tillhåll för turistande sexförbrytare. Tidigare i form av att de plockar upp barn på gatan. Men nu har pedofilerna hittat ett organiserat sätt att möta barn i utlandet.

Via volontärresor till Kambodja där det officiella målet är att möta och ta hand om barnhemsbarn kan svenska sexförbrytare arrangera möten med kambodjanska barnhemsbarn.

Flera barnhem har tvingats stänga de senaste åren och ägare har gripits för sexuella övergrepp, enligt Sveriges radio.

Säljs via resebyråer

UNICEFS kambodjanska landchef Rana Flowers tycker det är märkligt att när antalet barnhem i landet mer än dubblerats på sju år – så har de nya hemmen vuxit fram längs turistrutterna.

– Vi har barnhem där individer kan dyka upp och erbjuda att ta ut barnen en dag – och får göra det. Och vi har barnhem som har öppnats av pedofiler som senare gripits.

Ingen kontroll

Enligt Sveriges radios Kalibers reportage utger sig researrangörerna för att göra kontroller.

– De ska ha ett utdrag ur belastningsregistret, man får uppge referenser och så vidare, säger Lars Lindberg på Projects abroad.

Men när SR:s reporter i stället utgav sig för att vilja åka till Kambodja och besöka barnhem i två veckor lät det annorlunda:

– Var det bara upp till oss så kan vi väldigt ofta skicka iväg i princip nästa dag [...] Man behöver ingenting i förväg.

Fem dagar senare, utan någon bakgrundskontroll, är Sveriges radios reporter på väg till ett barnhem i Kambodja.

– Här står jag mitt bland barnen. Jag har ljugit om vem jag är och ingen har kollat upp mig, skriver Kalibers reporter Mikael Sjödell.

“Ignorerade varningar”

Action Pour les Enfants, APLE, bevakar sexturism världen över. APLE:s chef Sila Samelang menar att volontärresorna är ett gyllene tillfälle för pedofiler.

– Om du är en sexförbrytare säger du “oh wow, det är ett bra tillfälle”. Du kan enkelt hitta ett barn.

När SR:s reporter besöker ett barnhem får han höra att barnen lämnar hemmet tillsammans med turister, ibland för resor till andra delar av landet. Själv arrangerar han ett besök på en vattenpark med barn – genom att erbjuda donationer till barnhemmets ansvariga.

– De har oövervakad tillgång till barnen och deras bakgrund kontrolleras inte, säger Rana Flowers till Kaliber.

Flera gripanden och nedstängningar av barnhem förknippade med researrangören Projects abroad har gjorts senaste tiden. Trots det fortsätter projekten.

”Bryr sig inte om barnen”

– De ignorerade [varningarna] och fortsatte skicka folk. Och de tjänade miljoner pund i vinst, varje år. Oavsett vad de säger så bryr de sig inte om barnen här, för om de gjorde det hade de haft någon standard och kontrollerat, övervakat eller åtminstone tänkt på vad de gör, men de gör de inte, säger Eric Meldrum, chef för antitraffickingorganisationen Sishas utredningsavdelning i Kambodja.

Till slut konfronterade Sveriges radio Project abroads Lars Lindberg:

– Mmm... ja, det låter inte som att det är en önskvärd situation. Det ska inte kunna fungera på det sättet och jag måste ta det vidare. Jag kommer givetvis nu efter det du säger att ta upp den här frågan med vår personal, både på vårt huvudkontor i England men också direkt med Kambodja.

Programmet sänds i dag, söndag 12.00 på Sveriges radio P1 eller via sverigesradio.se