Långtradare och turistbussar i krock

Niondeklassare ombord – 60 till sjukhus

Två bilar, en tankbil och två bussar med 60 personer ombord har krockat.

Antalet skadade har räknats upp till 19. Men ytterligare 40 personer har bussats till sjukhus.

Ett stort räddningsuppbåd pågår på E18/E20 i höjd med Glanshammar öster om Örebro.

– Skadeläget är nitton personer skadade. Sjukvården vill inte säga hur många av dem som är allvarlig skadad, men ingen är livshotande skadad, säger Mats Nylén, presstalesman på Örebropolisen.

8.25 på måndagmorgonen körde två bilar in i varandra. Nästa fordon var en buss med niondeklassare som stannade – varpå nästa buss med koreanska turister körde in i baken på den föregående. Strax därefter kom en tanklastbil med släp som värjde rakt ut i terrängen och vidare in i ett antal träd.

Sjukhuset i "katastrofläge"

Tretton personer uppges har förts till sjukhus med ambulans.Samtidigt har salar på universitetssjukhuset i Örebro utrymts för att rymma övriga olycksdrabbade – som förs in med buss för kontroll och sedan återsamlats i en aula.

– Vi är i katastrofläge för att kunna ta emot de skadade från olyckan. Det innebär att vi bland annat har tömt akutmottagningen. Den används bara till patienter från olyckan, säger sjukhusets kommunikationschef Ulrika Julin till Aftonbladet.

Istället utrymdes sjukhusets gastromottagning från patienter med magproblem.

Två akutmottagningar

– Den är nu den ordinarie akutmottagningen. Vi ställer om operationsresurser till patienterna och ser över vårdplatserna, säger Ulrika Julin.

I en av bussarna satt en grupp niondeklassare från Skara på väg till Stockholm på studieresa. Deras buss höll på att sakta in vid olycksplatsen när en annan buss körde på dem bakifrån.

– Vi kör allihop med buss till en aula på sjukhusområdet för undersökning, säger Mats Nylén, presstalesman på Örebropolisen som jobbar med att kontakta niondeklassarnas anhöriga.

En mil kö

Vid tiotiden var det fortfarande stopp i östergående körriktning med uppemot en mil kö, medan trafiken gick långsamt åt väster i ett körfält. Enligt polisen tros trafiken släppas på strax efter tio

– Bussarna står på rätt köl och lastbilen ute i terrängen, så vi kan nog släppa på rätt snart, även om det blir i begränsad omfattning, säger Mats Nylén.

Totalt har 33 personer skadats, varav 19 behövde mer omfattande vård än omplåstring.

– De har kommit in sporadiskt och vi har haft god bemanning så det har gått lugnt till. De får den vård de behöver, sen försöker vi städa undan efter katastrofen och stanna i förstärkningsläge på grund av den andra trafikolyckan, säger ledningsköterskan Johanna Lindblom.

Enligt polisen har alla inblandade kunnat kontakta anhöriga och det planerade anhörignumret har ställts in.

Tre timmar efter olyckan inträffade en andra olycka där en person dog.

Texten uppdateras.

Publisert: