Nyheter

Man attackerad av björn

avBritt Peruzzi, Sara Lodin

En man har attackerats av en björn i skogen utanför Strömsund i Jämtland.

Mannen har förts med ambulanshelikopter till Östersunds sjukhus.

– Det är en man i 50-årsåldern som blivit attackerad, men han har inte livshotande skador, säger Kristine Bergström, enhetschef vid akuttmottagningen på Östersunds sjukhus.

Mannen befann sig, enligt uppgifter i Länstidningen, kring Sielkentjahke öster om Gäddede tillsammans med en vän när björnen av okänd anledning gick till attack.

– Attacken skedde väldigt avsides - en halvmil från farbar väg i fjällen cirka 15 mil norr om Strömsund, säger Stefan Fredriksson, vakthavande befäl vid polisen i Jämtland, till TT.

Enligt SR ska det ha varit två personer från Ohredahke sameby på platsen som var ute för att bevaka renkalvningen som just börjat. Den skadade mannen ska vara i 50-årsåldern och medlem i samebyn. Kamraten som var med mannen i området berättar i P4 Jämtland att den attackerade mannen skulle skjuta björnen.

– Det som hände var att han som sköt posterade ut sig, ställde sig på post, och björnen kom där och sedan gick något snett, men vad, det kan inte jag svara på. Björnen sprang på min kamrat, jag var en bit bort. Jag rusade dit, björnen stod över honom och hade lyft honom en bit över marken, säger mannen till P4 Jämtland.

Enligt mannen upptäckte de björnen bland renarna i området.

– Den hade varit där igår och gått igenom och gått ur själva fjällområdet, men kommit tillbaka i natt igen. Då upptäckte vi den och bestämde att vi tar och avlivar den, i och med att vi såg den jaga renar. Vi tänkte att vi tar en paragraf 28 på den, vi har nödvärnsrätt när de anfaller våra renar, säger han.

– Björnen hade varit i området och jagade renar, vi beslutade att skuta björnen men något gick snett, vad kan jag inte svara på.

Björnen avlivad

Räddningsinsatsen ska ha utförts av ambulanssjukvård och fjällräddare. Polis är på väg till platsen.

– En patrull är på väg till platsen för att utreda hur det har hänt och vad som har hänt, säger Ann-Christine Johnsen, informationsansvarig vid polisen i Jämtland, till Aftonbladet.

Polisen vet inte hur attacken gått till och har ännu inte kunnat höra mannen. När larmet kom till polisen hade björnen redan skjutits, enligt ÖP.se.

– Det var mannens kamrat som larmade direkt till 112 och uppgav att hans kamrat attackerats av en björn och att björnen var död, säger Stefan Fredriksson till TT.

Skyddsjakt i området

Förra veckan ska Länsstyrelsen i Jämtland ha beviljat skyddsjakt på björn i området till Ohredahke sameby.

– De senaste två åren har det varit extremt mycket björn i området. Förra året beviljade Länsstyrelsen skyddsjakt på 11 björnar i vår sameby och Raedtievaerie /före detta Frostvika södra. Det här är bara början, eftersom vajorna precis har börjat kalva så kan vi förvänta oss fler björnar, säger Sture Åhrén ordförande i Ohredahke sameby till SR.

ÖP rapporterar att björnen nu ska obduceras vid statens veterinärmedicinska anstalt, för att klargöra om den hade några skador eller sjukdomar.

– Polisen kommer också att ha mer specifika frågor utifrån den information som de har kring detta, säger Arne Söderberg, rovdjursansvarig på SVA, till ÖP.