Nyheter

’Svårt för oss att vinna igen’

Av: 

John Granlund

NYHETER

Fredrik Reinfeldt försöker dämpa förväntningarna inför valet 2014

Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt efter en partiledardebatt i ”Agenda” i oktober.

Här förbereder Fredrik Reinfeldt sina partikamrater på att det kan bli maktskifte 2014.

Under ett tal på Moderaternas framtidsdag ­betonade han svårig­heterna att vinna valet:

– Att partier vinner en tredje gång tror jag inte ens går att dokumentera.

Har bytt inställning På Moderaternas framtidsdag pratade statsministern om svårigheten för partiet att vinna ett tredje val. ”Att ett parti vinner en tredje gång tror jag inte ens att det går att dokumentera i vår tid, med våra förutsättningar” sa Fredrik Reinfeldt.

Opinionsläget har sett mörkt ut för regeringen ­sedan i våras. Samtidigt har Socialdemokraterna haft medvind sedan Stefan Löfven tog över som S-­ledare. Enligt Aftonbladet/United Minds väljarbarometer skulle det rödgröna blocket vinna över alliansen om det var val i dag.

Fredrik Reinfeldt har ­tidigare varit självsäker i sina uttalanden. Vid öppningen av Moderaternas partistämma i oktober 2011 sa Reinfeldt att Moderaterna har för avsikt att vinna ”inte bara 2014 års val utan även det 2018”.

Pratade om chansen

Två dagar senare – efter att han fått förnyat förtroende som partiledare – var M-ledaren lika segerviss.

– Ett tredje segerval är det vi nu har framför oss, sa Reinfeldt.

Men nu öppnar Reinfeldt upp för att Stefan Löfven kan ta över posten som statsminister. På partiets framtidsdag i Stockholm i går talade M-ledaren ­under parollen ”Ett ännu bättre Sverige”. I sitt tal tog han upp Moderaternas chanser att vinna riksdagsvalet 2014.

– Det är mycket svårt att göra, låt oss vara klara med det. De flesta partier ­vinner inga val över huvud taget, sa Reinfeldt.

Har inte hänt

Han fortsatte med att ­betona det ovanliga i att partier vinner val tre ­gånger i rad.

– En och annan vinner en gång, det är rätt okänt att de vinner en gång till. Och att de vinner en tredje gång tror jag inte ens att det går att dokumentera i vår tid, med våra förutsättningar, sa han.

’Ovanligt att vinna’

När Aftonbladet ställer frågan om Fredrik Reinfeldt är orolig inför valet nekar han.

– Men jag tycker att man ska ta detta på allvar, att det är väldigt ovanligt att man vinner tre gånger i rad, ­säger han och fort­sätter:

– Jag säger ju detta för att det är bara genom att vara ödmjuka och fortsätta ­vara konsekventa i vår för­nyelse som vi kan möjliggöra en ny valseger.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dagens hetaste match på Oddset: Sverige–Polen. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset.

Svenska Spel

Publisert: