Planerade terrordåd - inspirerad av Breivik

avMira Micic

Publicerad:

Norske massmördarens polska terrorkontakt gripen - ville döda som Breivik

Foto: LOTTE FERNVALL
Enligt åklagaren skulle mannen placera flera ton sprängmedel i ett fordon utanför parlamentsbyggnaden i Warszawa för att sedan detonera bomben med hjälp av en fjärrkontroll, helst när toppolitikerna var där. Tillvägagångssättet är nästan identiskt med Anders Behring Breiviks vid attacken på regeringskvarteret i centrala Oslo.

Den 45-årige forskaren greps för att ha planerat att utföra terrorattack mot polska parlamentet – med Breivik som förebild.

– Den här potentiella bombaren dolde inte sin beundran för Breivik, säger polske premiärminister Donald Tusk.

Den misstänkte mannen, som jobbar som forskare och lärare på lantbruksuniversitetet i Krakow, planerade att spränga Polens president, premiärminister och hela parlamentet i luften. Mannen greps den 9 november, men polska myndigheter informerade allmänheten om gripandet först på tisdagen.

Enligt åklagaren skulle mannen placera flera ton sprängmedel i ett fordon utanför parlamentsbyggnaden i Warszawa för att sedan detonera bomben med hjälp av en fjärrkontroll, helst när toppolitikerna var där.

Var i kontakt med Breivik

Tillvägagångssättet är nästan identiskt med Breiviks.

– Den här potentiella bombaren dolde inte sin beundran för Breivik. Det här får inte ignoreras, säger polske premiärminister Donald Tusk, enligt Reuters.

När den 45-årige mannen greps beslagtog polisen stora mängder ammunition, vapen och sprängmedel hos honom.

Donald Tusk avslöjade att det var en genomgång av Breiviks kända kontakter utomlands som ledde den polska polisen till 45-åringen.

Ytterligare två gripna

Det är känt sedan tidigare att den norske massmördaren Anders Behring Breivik skaffade en del av ingredienserna till sprängladdningen som han lät detonera i Oslo i Polen.

Fyra personer som haft kontakt med den gripne forskaren har förhörts och två av dem har gripits för vapeninnehav.

– Han försökte bilda en väpnad grupp, rekryterade folk som skulle ha hjälpt honom att genomföra det hela. Han såg till att ge dem olika roller i planeringen och genomförde också en spaning runt parlamentsbyggnaden, säger chefsåklagare Mariusz Krason, enligt AFP.

Publicerad: