– Jag vet att hon kämpade

avAftonbladet

NYHETER

Silvia om Eva Rausings död och återföreningen med Madeleine

1 av 4 | Foto: Peter Wixtröm
Drottninglik Prinsessan Madeleine får beröm av drottning Silvia för sitt arbete i USA. ”Jag är väldigt glad och stolt över att Madeleine har det här ­intresset”, säger hon till Aftonbladet.

Här återförenas ­Silvia och ­Madeleine i USA.

I en lång intervju med Aftonbladet berättar drottningen nu om sitt arbete mot droger, dotterns framtid i New York – och sorgen över Eva Rausings död.

– Jag vet att hon och hennes man har kämpat. Så det är väldigt tragiskt. Man ser vilken makt som drogerna har, säger Silvia.

Just nu befinner sig Silvia i USA för att marknadsföra Mentor – organisationen som hon grundade för att hjälpa utsatta barn.

Aftonbladet följde drottningen under gårdagen då hon besökte Washington.

Första stoppet: en skola där man använder Mentors program för att hjälpa eleverna och förhindra att de hamnar i missbruk.

En fråga som drottningen har brunnit för i snart tjugo år.

– På 1990-talet översvämmades ju Europa av droger och Världshälsoorganisationen var oroliga. Då fick jag veta att förebyggande arbete var det viktigaste. Och det var därför vi bildade Mentor. För att rädda barnen, ­säger Silvia.

Ett kärt återseende

Under gårdagen träffade drottningen flera av de ungdomar som har fått hjälp i Washington.

På kvällen besökte Silvia och prinsessan Madeleine en påkostad välgörenhetsgala – tillsammans med bland andra Bertil Hult, Stefan Persson och den saudiarabiske prinsen Abdul-Aziz bib Talal.

Och det blev ett kärt återseende mellan mor och dotter.

Vad betyder det att ni är här?

– Jag är väldigt glad och stolt över att Madeleine har det här ­intresset. Hon har studerat olika ämnen på universitet när det gäller barn och de problem som finns. Men nu ska hon koncentrera sig på Childhood. Så jag hoppas att någon annan i familjen kan engagera sig i Mentor, säger Silvia.

”Väldigt tragiskt”

En av de som hade ett starkt ­engagemang i Mentor var multimiljonären Eva Rausing.

Privat kämpade hon även mot ett eget missbruk som till slut tog över. Tidigare i år hittades hon död i sin lägenhet i centrala London.

Kungafamiljen har tidigare ­inte kommenterat dödsfallet, men i går bröt Silvia tystnaden.

– Det är särskilt tragiskt. Jag kände henne inte personligen, men jag vet att hon och hennes man har kämpat och det är väldigt ­tragiskt.

– Man ser vilken makt som ­drogerna har. Även om de har kämpat och verkligen har försökt på alla sätt så har hon inte lyckats. Jag hoppas verkligen att ­familjen kommer över det tragiska som har hänt, säger drottningen.

”Det är väldigt farligt”

Silvia berättade även att det viktigaste man kan göra som förälder är att engagera sig så tidigt som möjligt.

– Frestelserna är väldig stora. Det som är så farligt är attityderna har ändrats. Ungdomarna ­själva säger att även om de ser att en vän tar droger, så måste de ­respektera att det är hans beslut.

Hon fortsätter:

– Det tycker jag är väldigt ­farligt. För när man ska rädda den här vännen kanske det redan är för sent. Så fort man märker ­någonting ska man engagera sig.

Silvia om ...

... Mentor:

– I dag finns vi bland annat i Sverige, Tyskland och USA. Jag träffade en kille här vars mamma arbetade 16 timmar om dagen. Så hon var aldrig hemma. Nu har han en mentor som leder och stödjer honom. Så de är väldigt fint att se att det finns människor som kan ta sig den här tiden och göra en insats. Det krävs ett kollektivt ansvar för att ta hand om ungdomarna.

... Washington:

– Det har gått två år sedan vi pratade om att starta ett mentorprogram här och jag är förtjust över att få komma hit. Jag känner en stolthet när jag vandrar genom korridorerna på skolan.

... Nätdrogerna:

– Jag tror vi har mycket att göra med Mentor i framtiden. Nu finns det även de artificiella drogerna. De är så lätta att få på internet, vilket gör det svårt för oss.