Nyheter

S satsar på stärkt sjukförsäkring

Av: 

Josefin Westin

NYHETER

Socialdemokraterna avslöjar i dag sitt förslag till sjukförsäkringen.

Med 3,5 miljarder kronor vill partiet bland annat slopa tidsgränsen helt, rapporterar TV 4 Nyheterna.

– De insatser vi gör innebär att man kommer närmare in på arbetsmarknaden, säger Tomas Eneroth (S), vice ordförande i Socialförsäkringsutskottet.

I Socialdemokraternas skuggbudget ingår förslaget att slopa den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen, höja ersättningen till 80 procent under hela sjukskrivningen samt höja taket för 80 procents sjukersättning till 29 700 kronor, rapporterar TV4 Nyheterna i kväll.

– Vi är väldigt tydlig med att de insatser som vi gör innebär att man kommer närmare in på arbetsmarknaden, att det blir lättare för en småföretagare att anställa någon med tidigare sjukhistorik, ja då tror jag att folk ser att det här är en mycket tydligare arbetslinje än den utsorteringslinje som den här regeringen ägnar sig åt, säger Tomas Eneroth (S), vice ordförande i Socialförsäkringsutskottet till TV4 Nyheterna.

"Vi får ut fler i arbete"

Även kostnaden för det tidigare aviserade slopandet av den ena sjuklöneveckan ingår i förslaget.

Förslaget liknar det som förra partiledningen under Håkan Juholt (S) presenterade ifjol och som drog åt sig hård kritik för att vara ett bidragsparti.

Ser du inte en risk med att det då blir väldigt långa sjukskrivningar igen, som det var tidigare?

– Nej, inte om man tidigt gör insatser och stärker rehabiliteringsresurser och kanske till och med engagerar parterna i att förbättra omställningsavtal så att de har rehabilitering. Då tror jag att vi har fler i arbete, säger Tomas Eneroth till TV4.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu att köpa hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert: