Nyheter

Brutal kamp – på hästryggen

Av: 

Erik Wiman

NYHETER

Afghanska sporten buzkashi – hybrid mellan hästpolo och ultimate fighting

Kombinera hästpolo med ultimate fighting.

Byt boll och klubba mot en död get som ryttarna ska slåss om.

Då har du Afghanistans nationalsport – buzkashi.

Scenen är brutal och på samma gång nästan graciös.

Trots att avståndet bara är ett 50-tal meter är det svårt att urskilja några konturer i den anstormande gruppen av ryttare. Det ser nästan ut som hästarna rör sig som en enda kropp. Hovarna låter som trumvirvlar och sliter upp tromber av damm i varje steg.

Där inne i det ångande molnet pågår en match i en av världens äldsta och hårdaste sporter.

Slåss om en död get

Historien säger att buzkashi spreds över Centralasien med den mongoliske härskaren Djingis Khan på 1200-talet. Det var hans kavallerister som uppfann sporten för att träna sina egenskaper på hästryggen.

De få regler som finns har i stort sett förblivit oförändrade.

När matchen börjar ligger en död get i en cirkel på marken. I andra änden på den 400 meter långa planen hänger en flagga.

Det gäller för ryttarna, eller brottarna som de också kallas, att plocka upp kadavret från marken och sedan lyckas ta sitt ekipage runt flaggan och till­baka igen. Och samtidigt undvika motståndarna som gör allt för att stoppa dem och slita bytet ur deras händer.

– Det finns en film som heter ”Mannen som kunde tala med hästar”, det är sådana män som rider där ute, säger Kasem Hachtare, en man i publiken som lär oss om sportens traditioner.

Han pekar på en ung ryttare som har lyckats bryta sig ur gruppen. Han hänger djupt längs ena sidan på sin häst som motvikt till den döda geten som han håller på andra sidan. Att han lyckas hålla sig kvar i sadeln strider mot alla naturlagar.

– Han är en av de bästa i hela Afghanistan, säger Kasem Hachtare.

Piskar motståndarna

Vapen är inte tillåtna, bara en kort flätad piska i läder. Den används lika mycket till att driva på den egna hästen som till att sätta motståndare ur spel.

Buzkashi är våldsamt. En kampsport till häst. De flesta ryttarna saknar i stort sett skydd, bara tjocka filtar nedstoppade i de vida stövelskaften för att skydda mot sparkande hästhovar.

En och annan har gamla sovjetiska stridsvagnshjälmar i läder på huvudet.

Den ryttare som klarar att rida med den 50 kilo tunga kroppen hela vägen runt banan får sin belöning i pengar som rika afghaner sponsrar med.

– De bästa ryttarna tjänar mycket pengar, ibland 1 000 dollar under en dag, säger Kasem Hachtare.

Hotas av talibaner

Buzkashi är Afghanistans nationalsport och lika mycket en symbol för de olika folkgruppernas historia, som för invånarnas förhoppning om att leva i frihet.

Under de år som talibanerna styrde landet förbjöds sporten och sedan den återupptogs har evenemangen utsatts för flera attentat.

För bara några veckor sedan dödades sex personer i en självmordsattack under en buzkashi­match i Kunduzprovinsen i nordöstra Afghanistan.

Talibanerna tog omedelbart på sig ansvaret för attacken.

– De kommer att fortsätta att försöka stoppa buzkashi, men aldrig lyckas. Det är en sport som sitter i vår själ, säger Kasem Hachtare.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert: