Ny krisdag för Åkesson och SD

SD-toppen Lars Isovaara skyllde rasistattack på att han blivit bestulen på sin ryggsäck

När SD-toppen Lars ­Isovaara polisanmäldes för en rasistattack skyllde han på att han blivit ­bestulen på sin ryggsäck strax innan.

Kort därefter hittades väskan – som Isovaara glömt kvar på en restaurang.

Samtidigt uppger ett vittne i DN att han uppträtt störande mot andra gäster och blivit avvisad från ­krogen.

– Om det är så att vi blivit vilseledda angående ­händelserna så måste det naturligtvis få allvarliga konsekvenser, säger partiledaren Jimmie Åkesson.

Sent i natt tvingades SD-ledaren Jimmie Åkesson återigen dra upp planerna för ännu en krisdag. Går­dagen hade annars börjat bra för hans parti, då polisen valt att lägga ner för­under­sökningen mot de tre SD-­politiker som var ­inblandade i den mycket uppmärksammade film­skandalen.

Gjorde grisljud

Men natten till i går var det dags igen. Riksdags­ledamoten Lars Isovaara, 53, polisanmäldes efter en incident i riksdagen. SD-poli­tikern misstänks ha gjort grisljud och spottat mot en riksdagsvakt som har ­utländsk bakgrund. Han ska även ha sagt att ”sådana som dig vill jag inte ha med att göra”.

Isovaara, som är partiets näringspolitiska talesperson, var i går ångerfull. Han påstod att han var väldigt upprörd vid händelsen ­eftersom han själv blivit ­bestulen på sin ryggsäck en stund tidigare. Efter en kväll på en bar i centrala Stockholm var en berusad ­Iso­vaara på väg hem. På Riksbron ramlade han ur sin rullstol.

– Då är det två män med utländskt utseende som hjälper upp mig. När de går därifrån märker jag att min ryggsäck är borta, säger han.

Ramlar ur igen

En bit längre fram, utanför riksdagen, ramlar han återigen ur sin rullstol.

– Jag blir liggande på ­gatan. Då ringer jag efter ­polis. De kommer och hjälper mig upp. De sa att vi kunde göra en polisanmälan inne i riksdagen. Jag är ­uppbragd och gråter. När jag kommer in i riksdagen uttrycker jag mig dumt mot en vakt. Jag kopplade samman honom med de som ­rånat mig, säger han.

De misstänkta grisljuden kommenterade han så här:

– Jag vet inte vad jag gjort när jag snörvlat till i gråten. Men jag kan inte förneka det, eftersom polisanmälan säkert stämmer.

SD:s partiledning var i går snabbt ute och kommen­terade händelsen.

”Natten mot den 28 ­november utsattes Sverige­demokraternas riksdags­ledamot Lars Isovaara i närheten av riksdagshuset för en grov stöld av två okända personer med invandrarbakgrund”, skrev man.

Men nu har historien ­tagit en ny vändning, och det är mycket som tyder på att Isovaara inte alls blivit utsatt för något rån. I går kom det fram att väskan hittats på den restaurang som SD-politikern besökt under sin utekväll. Enligt uppgifter till DN hittades ryggsäcken på en krok under bardisken. Isovaara ska enligt ett vittne DN pratat med ha blivit ombedd av vakterna att lämna stället, sedan han uppträtt störande mot andra gäster.

Lämnade in väskan

Enligt Expressen lämnade Isovaara baren klockan 01.45. Väskan ska ha hittats en knapp halvtimme senare, vilket i sin tur var 20 ­minuter innan Isovaara anmälde att han utsatts för stöld.

Strax efter klockan åtta på kvällen i går lämnade en person som ville vara anonym in en ryggsäck som ­sades tillhöra Lars ­Isovaara till riks­dagen.

Väskan låg under natten i ett säkerhetsskåp och ska röntgas innan den öppnas. SD, som tidigare under dagen sagt att Isovaara utsatts för en grov stöld, ändrade i går kväll tonen mot sin riksdagsledamot.

– Om det är så att vi blivit vilseledda angående händelserna i går natt så måste det naturligtvis få allvarliga konsekvenser. Mer kan jag inte säga i det här läget då vi för tillfället delgetts information som ännu ej kunnat bekräftas, säger partiledaren Jimmie Åkesson.

Sparkades efter filmen

Händelsen kommer mycket olyckligt för SD:s partiledning, som på sistone gått igenom en av sina värsta kriser någonsin, strax efter att man infört noll­tolerans mot rasism.

Nyligen sparkades Erik Almqvist, ekonomisk-politisk talesperson, och Kent Ekeroth, kriminalpolitisk talesperson, från sina uppdrag i partiet. Orsaken var den uppmärksammade film som Expressen publicerade. Där skrek Almqvist rasistsiska tillmälen medan Ekeroth filmade. Det gick även att se hur de båda, tillsammans med en partikamrat, beväpnade sig med järnrör.

Så sa topparna i SVERIGEDeMOKRATERNA och så låg det till PÅ RIKTIGT

Lars Isovaaras väska

Först: Riksdagsledamot Lars Isovaara polisanmäldes för förolämpning. Han misstänks ha gjort grisljud och spottat mot en riksdagsvakt som han uppfattade hade utländskt ursprung. Han ska även ha sagt att ”sådana som dig vill jag inte ha med att göra”. Han försvarade sig med att han själv blivit bestulen på sin väska kort innan, när två män med utländskt utseende hjälpt honom upp sedan han ramlat ur sin rullstol. Partiet tog honom i försvar och sa att han utsatts för ”grov stöld” av två okända personer med invandrar‧bakgrund.

Efter: Isovaaras väska hittas på restaurangen där han glömt den. Jimmie Åkesson och partiledningen tvingas göra helt om:

– Om det är så att vi blivit vilseledda angående händelserna i går natt så måste det naturligtvis få allvarliga konsekvenser, säger partiledaren.

Erik Almqvists utspel

Först: När Expressen frågade Erik ‧Almqvist om han en natt på stan 2010 använt uttrycken ”lilla hora”, ”babbe”, ”fitta” och ”blatte-lover” blånekade han. ”Det stämmer absolut inte. Det har jag absolut inte gjort. Garanterat inte. Det säger sig självt att man som pressekreterare inte går och säger sådant”, sa Almqvist till tidningen. ”Anonyma politiska meningsmotståndare går ut med anklagelser i uttalade SD-fientlig slaskmedia”, skrev Kent Ekeroth på Facebook. ”Jag var som sagt där och kan intyga att det inte stämmer”, skrev Christian Westling.

Efter: Filmen visar att allt som Expressens reportrar påstod hade hänt var sant.

Almqvist gjorde en kappvändning och och bad om ursäkt för händelsen. Han förklarade sitt agerande med att han ”var väldigt berusad”. Kent Ekeroth förklarade sedan att han skämdes över händelsen. Både Almqvist och Christian Westling tvingades lämna sina politiska uppdrag. Ekeroth lämnade sina uppdrag i partistyrelsen och som kriminalpolitisk talesperson, men väntas behålla sin plats i riksdagen.

Filmen med järnrören

Först: Almqvist, Westling och Ekeroth beväpnade sig med järnrör och förklarade efteråt att de var oroliga för att en berusad person de bråkat med var medlem i det kriminella nätverket Original Gangsters. ”Jag kände mig hotad vid det tillfället av en sådan grovt kriminell som han sade sig vara”, sa Ekeroth till TT.

”Anledningen till varför vi lyfter upp störarna där uppe är att det är en kille som skriker att han är OG, ‧alltså ett kriminellt nätverk”, sa Almqvist till TV4.

Efter: Återigen visar filmen att de ljugit. Det är tydligt att de inte tror att mannen har något med OG att göra. De pratar om att personer som ingår i det kriminella nätverket är ”riktiga drägg” och att den berusade mannen inte har någon koppling till dem. Erik Almqvist säger: ”Han har inget med dem att göra”. I polisens protokoll går att läsa att mannen omhändertagits för fylleri. ”Är kraftigt berusad, luktar alkohol, sluddrande tal och raglande gång”, skriver polisen. Ingen brottsmisstanke finns.

Publisert: