Nyheter

Dåligt uppstoppade djur - en nätsuccé

Av: 

Mira Micic

NYHETER

Tiotusentals gillar bilderna på Facebook – svenska lejonet har blivit en turistmagnet

Dåligt uppstoppade djur har fått ett nytt liv på internet.

Sveriges bidrag, lejonet på Gripsholms slott, är en succé på Facebook – och bland turister.

– Ja, vi har absolut märkt ett ökat intresse för lejonet, säger slottsuppsyningsman Jim Sjöberg.

Dåligt uppstoppade djur har blivit en hit på internet. Sedan Sveriges eget bidrag till det udda skaran, lejonet på Gripsholms slott, klivit ut i cyberrymden har nästan 5000 personer, både från Sverige och utlandet, "gillat” dess sida på Facebook.

– Vi har absolut märkt ett ökat intresse för lejonet, säger Jim Sjöberg, slottsuppsyningsman på Gripsholms slott, som inte vet vem som skapat lejonets Facebooksida.

Gåva till kungen

Han berättar att lejonet kom till Sverige på 1700-talet, som en gåva till dåvarande kungen Fredrik I.

Djuret stoppades upp efter sin död och resultatet blev inte imponerande. Men 300 år senare fick den upprättelse genom att bli en turistmagnet.

Även lejonets fula släktingar runt om världen har fått ett nytt liv på internet. Bland annat är Facebooksidorna med bilder på dåligt uppstoppade djur mycket populära. Här  kan du se en av dem, som hittills fler än 23 000 personer "gillat".

Måste ha tillstånd

Djurkonservatören Jan-Eric Jansson från halländska Edenberga förklarar varifrån alla dessa uppstoppade djur kommer i från.

– Det är mest gamla djur från 1920-talet som folk hittat i källaren eller köpt på auktioner, säger han.

Djuren blev troligtvis uppstoppade av amatörer.

– De ser riktigt anskrämliga ut. Men det går att fixa, säger Jan-Eric Jansson, som tillägger att man inte får stoppa upp djur hur som helst, utan måste ha tillstånd från Jordbruksverket.

Hälften av hans uppdrag kommer från jägare och resten från privatpersoner. Det vanligaste är att man vill stoppa upp  till exempel en fågel eller en ekorre man hittat på vägen eller kört på med bilen.

En av de mest kända uppstoppade djur är katten Orville, som blev en katt-helikopter och ställdes ut i somras på en konstfestival i Holland.

ANNONS

REA hos Åhléns - upp till 70% rabatt på massor av bästsäljande produkter!

Extern länk från Åhléns

Gå till rean

Publisert: