Konstnären bakom kungamynten får nobben av konsthall

avOscar Nelson

Publicerad:
1 av 6 | Foto: ANDREAS BARDELL
NOBBAS Amatörkonstnären Karl Fredrik Mattsson får inte ställa ut sina ”kungamynt” på ansedda Liljevalchs konsthall i Stockholm.

Karl Fredrik Mattsson låg bakom de omtalade horkarlsmynten på enkronorna.

Nu vill han ställa ut sitt verk på Liljevalchs i Stockholm.

Men konsthallen gav honom nobben.

– Man undrar nästan om Liljevalchs har någon koppling till kungahuset, säger Mattsson.

De kungasmädande enkronorna dök upp i Sverige i början av juni. Under lång tid låg mystiken tät kring vem som låg bakom horkarlsmynten.

Till slut avslöjades copywrightern Karl Fredrik Mattsson som hjärnan bakom falskmynteriet.

Vill ställa ut sina mynt

Nu vill Mattsson, som titulerar sig själv som amatörkonstnär, ställa ut sitt verk.

Mattsson hade bland annat förhoppningar på att få ut ställa ut ett av mynten på Liljevalchs vårsalong, som är öppet för amatörer, i Stockholm.

Men konsthallen gav honom nobben.

– Jag fick ett mejl i förra veckan där det stod att jag inte kom med, men man undrar nästan om de har någon koppling till kungahuset. Varför skulle de annars välja att inte få mer besökare till sin utställning?

Mattsson är inte helt överraskad över Liljevalchs beslut.

– Jag vet ju i och för sig att en av personerna i juryn är starkt kritisk till mitt projekt. Han ansåg det vara dålig konst. Så helt förvånad blev jag inte över beskedet. Men jag tror vårutställningen blir betydligt mer slätstruken utan mynten. Många människor hade nog tyckt att det var kul att få se dem där, säger han.

”Det är så dumt”

Mårten Castenfors är chef för Liljevalchs konsthall. Han säger att valet att refusera Matssons mynt inte hade att något att göra med att det skulle vara för provokativt mot kungahuset.

– Det är så dumt, vi har varje år konstverk som är riktigt provokativa. Det sista vi gör är att ta hänsyn. Liljevalchs är stockholmarnas egna konsthall och har inga kopplingar till kungahuset.

Känns inte fräscht

Castenfors är också inne på att Mattsons konstverk cirkulerat under en längre tid i media och därför inte känns tillräckligt fräscht.

– Det här har redan väckt debatt, det är gammalt. Vi har mängder med andra verk som verkligen väcker uppmärksamhet i vår utställning, säger han.

Publicerad: