MP: ”Slopad kärnkraft är ingen raketforskning”

Det finns alternativ till kärnkraften menar Miljöpartiets energipolitiske talesman Lise Nordin.

Och hon är förvånad över att regeringen inte utrett ett kärnkraftsfritt scenario.

– Vad är man rädd för? Varför vill man inte låta en utredning avgöra hur Sverige kan ställa om till 100 procent förnybar energi?, säger hon till Aftonbladet. 

Regeringen räknar med att andelen el som kommer från kärnkraft kommer att vara lika stor 2050 som i dag. Och trots att Centerpartiets medlemmar har röstat mot att nya kärnkraftverk byggs i Sverige kommer miljö- och energiminister Lena Ek (C) att presentera en energiplan som innebär att kärnkraften blir kvar om 38 år. Utan att några energialternativ har utretts.

”Uppfyll målen istället”

Miljöpartiet ser hellre att regeringen börjar utreda alternativa energikällor och Lise Nordin säger att det inte är någon ”raketforskning” att ställa om systemen:

– Det finns ett statligt mål att vindkraften ska leverera 30 terrawattimmar. Och i en statlig utredning om energieffektivisering räknar man med att det finns potential att spara 35 terrawattimmar om året. Lägger man i hop målen blir det 65 terrawattimmar. Och kärnkraften gav oss 58 terrawattimmar förra året. Det är bara att uppfylla målen om vindkraft och energieffektivisering.

”Oseriöst”

Lise Nordin tycker att det är märkligt att regeringen i sin nya energiplan menar att det inte går att ställa om från kärnkraft till andra alternativa energikällor.

– När resten av världen ställer siktet på nytt energisystem är det förvånande att den svenska regeringen inte ens bryr sig. Det är oseriöst att inte ta fram ett nytt energisystem. Det är ideologiskt styrt att regeringen hellre tar fram en ny strategi för kärnkraften än att de diskuterar vad som är bäst för Sverige.

Publisert: