Vädjade i mejl – fem dagar före sin död

avKerstin Weigl

Foto: Krister Hansson

Den 52-åriga kvinnan vädjade den 25 juli i mejl till sin sambo om förståelse för att hon ville skiljas.

Hon lovade hjälpa honom hitta en ny bostad.

Hon hade då fem dagar kvar att leva.

Nu åtalas sambon för att ha mördat henne med stekpanna, kniv och skruvmejsel.

När de träffades i Malmö gick hon i gymnasiet, han var sju år äldre. De fick en dotter. Kvinnans syster visste att kvinnan ville bryta upp redan då, att hon hade börjat bli rädd för sin man.

Åren gick, rädslan växte.

Hon bad sin syster ta hand om flickan om något skulle hända och sa: ”Han kan lika gärna döda mig för jag orkar inte leva med honom.”

Köpte lägenhet

När dottern var 16 år iscensatte hon sin flykt. I februari 2012 köpte hon i hemlighet en lägenhet och inredde den med bohag hon fick av systern och småsaker som hon tog från det gemensamma hemmet på Friisgatan i Malmö.

Efter skolavslutningen i juni skulle de flytta. Dottern skulle därefter börja på en gymnasieskola och han skulle inte få veta vilken.

Hon ljög om att det nya boendet var socialförvaltningens skyddade adress. Hon sa också att hennes nya arbete på sjukhuset var i poolen, så han kunde inte söka henne på någon särskild avdelning.

Lugnt, sakta men säkert skulle skilsmässan ordnas. Med tiden skulle han lugna ner sig. Hoppades hon.

Hörde skrik

Den 25 juli mejlade hon överslätande: ”Jag vill inte dig illa men jag måste göra så här.”

Men systern visste att rädslan fanns kvar. Han hade hotat att döda henne, flera gånger, och skulle kanske göra det. ”Åtminstone om han blir riktigt trängd”, sa hon.

Den 30 juli förra året gick hon hem till sin exsambo som fanns kvar på Friisgatan i Malmö. Meningen var att de skulle titta på en ny bostad åt honom. Klockan var tio i tolv.

En granne ringer polis klockan 12.07, efter att ha hört skrik.

Mannen erkänner att han dödat henne, och säger att han inte visste vad han gjorde. ”Jag blev så förvirrad. Någon dödsängel kom och gav kniven i min hand.”

Elva stick

Kvinnan hade elva stick och hugg med kniv och skruvmejsel i sin kropp och huvudskador efter en stekpanna.

Mannen åtalas även för grov fridskränkning mot dottern, då han vid sex tillfällen ska ha slagit, sparkat och hotat att döda henne.

Han säger även i förhör: ”Jag kan inte acceptera att förlora familj.”

Fotnot: Läs Aftonbladets pågående granskning av mord och dråp på kvinnor.