Rikslarm efter fyra i lappligan

NYHETER

Polisen: "Kvinna hämtad till förhör i Halland"

Den 27-årige tjuven lade fram en lapp där det stod att han var dövstum och ville ha pengar - men en 64-årig man lät sig inte luras.

Då hämtade bedragaren sin bil och körde på 64-åringen.

– Rikslarm har nu gått ut efter fyra personer, säger Anders Jacobsson på Rikskriminalpolisen.

Foto: Flera ”lappligor” härjar runt om i Sverige. På bilden misstänks en man försöka stjäla en flickas mobiltelefon i Stockholm. Nu har rikslarm utfärdats efter en liga i Varberg.

Händelsen inträffade i Varberg i torsdags kväll och polisen rubricerade först ärendet som dråpförsök.

– De har utgett sig för att komma från ett förbund eller en förening för döva. De har tiggt pengar genom att visa en lapp, berättar Tommy Nyman, presstalesman för polisen i Halland.

"Styrde mot mig och accelererade"

Vittnen har uppgett för polisen att 27-åringen körde på den äldre mannen medvetet.

Fordonet accelererade innan påkörningen och flydde sedan från olycksplatsen. Den 64-årige mannen kastades upp på motorhuven och slog i vindrutan på bilen. Han fördes i ambulans till Varbergs sjukhus men klarade sig från allvarligare skador.

– Föraren kunde i princip bara ha backat ut bilen och kört iväg. Men med berått mod försökte han köra över mig. Han gjorde en U-sväng, kom säkert upp i 40-50 kilometer i timmen och 10-15 meter ifrån styrde han mot mig och accelererade, säger 64-åringen till Hallands nyheter.

Han berättar att han hade läst i tidningen om ett liknande bedrägeriförsök.

Det var därför han så snabbt bad den påstridiga tiggaren att sluta, uppger han för Hallands nyheter.

Kvinna hämtad till förhör

Anders Jacobsson, vakthavande på Rikskriminalpolisen, uppger för Aftonbladet att polisen i Halland nu hämtat in en kvinna till förhör.

– Det stämmer att en person är hörd, säger Jan Kapteijn på Hallandspolisen.

Att kvinnan skulle känna de fyra efterlysta männen är emellertid oklart, hon hämtades in på grund av att hon hade använt sig av ett liknande tillvägagångssätt.

Den 27-årige föraren och hans tre kumpaner i "lappligan" är anhållna i sin frånvaro för försök till mord, uppger polisen i Halland.

– De är allihopa mellan 20-30 och hamnar de i någon kontroll eller hos tullen så kommer de att plockas in, säger Anders Jacobsson.

Bilen som polisen eftersöker är en guldfärgad Renault Laguna, troligen från mitten av 90-talet, med franska registreringsskyltar. Bilens vindruta är sprucken eller krossad.

Registreringsnumret är CC690DE.

Gärningsmännens modus är välkänt för Hallandspolisen. Tommy Nyman berättar att man fått in flera anmälningar om lappligor runt om i Halland. Stölderna ska ha inträffat i Varberg, Halmstad och Kungsbacka.

– Vi misstänker att det finns flera olika konstellationer som bedriver samma verksamhet, säger Tommy Nyman.

Utbrett problem

Problemen med så kallade lappligor finns även utanför Hallands län. Aftonbladet rapporterade nyligen om en liga med ett liknande tillvägagångssätt i Stockholm.

Linda Hodin, 19, berättade nyligen att hon blev bestulen på sin mobiltelefon av en tiggare som visade en lapp.

– Det är ett jätteproblem, det kommer massor av anmälningar varje dag, sa Anders Mattsson, förundersökningsledare på Södermalmspolisen i Stockholm, till Aftonbladet.

Han uppgav då att polisanmälningarna rörande lappligor i Stockholm city ökat dramatiskt.

– Alla med samma metod– man tigger pengar och lägger fram en lapp. Det sker på restauranger, bibliotek, kontor och till och med i en skola. Platser där folk har sin mobiltelefon liggandes framför sig.

Även från andra städer rapporteras det om liknande stölder.

– Ser man tiggare med lappar ska man dra öronen åt sig och inte vifta med plånboken, säger Anders Jacobsson, vakthavande på Rikskriminalpolisen.

Har du sett den efterlysta guldfärgade Lagunan? Ring polisen på 114 14