Almqvists tidigare offer: ”Det är så här han är”

avLisa Röstlund

Många inom SD försvarar Almqvist i dag – och anser att han inte borde ha fått gå för "ett snedsteg".

Men en krogvakt som polisanmälde Almqvist för misshandel i fjol är lättad.

– Det är jätteskönt att det här har kommit fram. Det är så här han är, säger vakten till Aftonbladet.

I dag går många inom Sverigedemokraterna ut och försvarar Almqvist.

”Är ett snedsteg”

Bland annat uppmanar Gustav Kasselstrand och William Hahne, förbundsordförande respektive vice förbundsordförande i Sverigedemokratisk Ungdom, SDU, partikamraterna att sluta upp bakom Almqvist, i en debattartikel i Dagens Nyheter. De anser att det var fel av Åkesson att låta sig påverkas av media och Almqvist gå.

– Det snedsteg som Erik begick i berusat tillstånd under en pressad valrörelse kantad av hot och våld får inte överskugga den fantastiska politiska gärning han ligger bakom, skriver de.

Men frågan är om det handlar om "ett" snedsteg.

I september i fjol polisanmäldes Erik Almqvist för misshandel av en krogvakt på Sturecompaniet i Stockholm. Polisen noterade i förundersökningen att misshandeln var "eventuellt med hatmotiv", och Almqvist beteende föranledde att han drogtestades.

Almqvist uppgav att det var vakten som kastat sig över honom och fallet lades ned av åklagare.

”Samma grej”

När Aftonbladet pratar med krogvakten som i dag, har han sett filmerna som publicerats i Expressen, som visar hur Almqvist sparkar mot en berusad man, beväpnar sig med järnrör, skriker "blatte-lover", "babbe" och kallar en kvinna för "hora". Han känner igen beteendet.

– Det där är samma grej som jag upplevde. Det är så där han är. Han kallade mig "blattejävel", slog mig i ansiktet och både han och hans tjej sparkade mig på benen, säger han och fortsätter:

– Jag förstår att åklagaren lade ned det här. De hörde inte ens vittnena. Han är politiker. Men det känns jätteskönt att de här filmerna kommer fram nu. Jag tror på karma. What goes around comes around. Beter man sig så här så kommer det till slut tillbaka.

– Han är folkvald och ska stifta lagar och regler. Då kan man inte hålla på så här. Det är bra att det här har kommit fram, så att en bättre politiker än han kan ta hans plats.

Tror du att det finns bättre efterträdare inom SD?

– Jag är ärligt talat inte så insatt politiskt. Jag kan för lite om Sverigedemokraterna. Sverigedemokrat, Moderat. För mig spelar det ingen roll. Jag är alltid bara artig och trevlig och gör mitt jobb.