M:s nya förslag – gympa varje dag

”Det här är något som verkligen efterfrågas”

Elever som rör på sig presterar bättre i skolan och ger lugnare klasser, säger forskarna.

Därför föreslår nu Moderaterna mer idrott och hälsa i grundskolan.

– Jag tycker man ska försöka hitta någon form av fysisk aktivitet varje dag, säger Tomas Tobé, skol­politisk talesperson (M).

Moderaterna ser just nu över sin politik i fem olika arbetsgrupper. Arbetet är i slutfasen och ska inom kort presenteras för partiledningen.

Riksdagsledamoten Tomas Tobé leder partiets översyn av skolfrågorna.

Aftonbladet kan i dag avslöja att hans arbetsgrupp vill se ökad fysisk aktivitet på schemat för barn upp till nionde klass.

Fetman ökar

I dag har de flesta elever gympa en till två gånger i veckan. Om Tomas Tobé får som han vill ska barnen röra på sig varje dag.

– Det är något som verkligen efterfrågas av föräldrar. Många oroas av att barnen är alltför stillasittande och att barnfetman ökar, ­säger han.

Traditionellt har inte ­Moderaterna varit det parti som främst slagits för mer rörelse i skolan. Det håller Tomas Tobé med om.

– Vi har fokuserat på bättre skolresultat tidigare, det är nog förklaringen. Men nu finns det ett mycket tydligt forskningsstöd för att mer fysisk aktivitet och bättre resultat går hand i hand, säger han.

Mammorna Anna Przytula, 26, kafébiträde, och Yvona Luczak, 25, städare, ger tummen upp åt Moderaternas förslag.

Håller med

– Min dotter älskar att springa och blir aldrig trött, mer rörelse skulle passa henne. Det är ett bra förslag, säger Anna som har två barn, 5 och 2 år.

– Det är bra, jag som förälder har inte så mycket tid att springa och leka ute med mina barn, så det skulle vara jättebra med mer fysisk aktivitet i skolan, säger Yvona som har två barn, 7 och 5 år gamla.

Publisert: