Nyheter

Polisens ”Apegård” ny skandal efter ”apajävel”

Av: 

Joachim Kerpner

Bengt Hersler, närpolischef i stadsdelen Rosengård i Malmö.
Bengt Hersler, närpolischef i stadsdelen Rosengård i Malmö.

NYHETER

Plötsligt hette polisens konferensrum ”Apegården” i stället för ”Apelgården”.

I samma område där en polis för några år sedan kallade ungdomar för ”apajävel” och ”blattajävlar”.

– Det är helt oacceptabelt, säger Bengt Hersler, närpolischef i stadsdelen Rosengård i Malmö.

I går invigde Malmöpolisen den nya närpolisstationen på von Lingens väg i Rosengård. Då uppdagades att skylten utanför konferensrummet Apelgården – som är en del av Rosengård – hade vandaliserats. I stället stod det ”Apegården”.

– Första dagen har någon tagit bort ett ”L” i skylten till Apelgården. Så fort vi observerade det tog vi ner skylten. Sen har det skrivits ett PM som skickats till polismyndigheten i dag. Dessutom kommer vi att föra en dialog med de medarbetare som detta berör, säger Bengt Hersler, chef för Närpolisområde Malmö Öster.

Hersler säger att det kan ha varit någon annan än en polis som förstört skylten, eftersom polisstationen fortfarande delvis är en byggarbetsplats, men konstaterar att det ”mycket väl kan vara en polis”.

Kallade ungdomar ”blattajävlar”

– Att bete sig på detta sättet strider mot vårt syfte och vår värdegrund. Att man förstör en av skyltarna innebär att man förstör för de poliser som jobbar i polisområdet Malmö. Jag vet inte vem som gjort detta, men det är helt oacceptabelt, säger Hersler.

I december 2008 kallade poliser ungdomar i Rosengård för ”blattajävlar” och ”apajävel” och ville sterilisera dem. Nu pratas det om Apegården. Varför händer detta igen?

– Det var en person som uttalade sig 2008. Då upplevde jag att media försökte svärta ner hela Malmös poliskår. Det är troligtvis en person som plockat bort L:et. Det ska absolut inte falla någon skugga på övriga medarbetare.

Rikspolischefen kom till Malmö efter den förra händelsen och sade att Malmöpolisen måste arbeta med sin värdegrund. Har något hänt sedan dess?

– Givetvis har det det. Jag kan inte utvärdera mer än denna händelse. Vi kommer att jobba med våra medarbetare, men vi kan inte göra detta till en gigantisk fråga, säger Bengt Hersler.

”Inget har hänt”

Polisinspektör Jeanette Larsson vid Malmöpolisen, som för några år sedan utbildade chefer inom Malmö-polisen i värdegrundsfrågor och som också är vice ordförande i Föreningen för Gaypoliser i Sverige, säger:

– Detta är naturligtvis beklämmande, det är bedrövligt.

Har något hänt med Malmöpolisens värdegrund sedan rikspolischefen Bengt Svensson krävde bättring?

– Nej, absolut inte. Jag har saknat det ända sedan den dagen. Det har funnits så många tillfällen för ledningen att få frisparkar i dessa områden, men de har missat varje chans. Värdegrunden är ett papper på väggen, så känns det i dag.

– Poliser har använt namnet Neger Niggersson i en intern övning och en polis sade att homosexuella var en cancersvulst. Ledningen uttryckte inte sitt ogillande utan lät det passera, i båda fallen. Poliskåren blir inte bättre än vad ledningen visar i handling. Chefsskiktet har inte riktigt anpassats in i det moderna samhället, säger Jeanette Larsson.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert: