Erik Almqvist vägrar lämna riksdagen

avPär Karlsson

NYHETER

”Jag har mycket kvar att ge”

Foto: Tvingades bort Efter skandalfilmen fick Erik Almqvist sparken från alla politiska uppdrag i SD. Men han sitter fortfarande kvar i riksdagen.

SD-ledningen har bett Erik Almqvist att allvarligt fundera över sin framtid i riksdagen efter filmskandalen.

Men än så länge vägrar han att ge upp sin plats.

– Jag har mycket kvar att ge, skriver han i ett sms till Aftonbladet.

För knappt en månad sen fick Erik Almqvist, en av partiledaren Jimmie Åkessons närmaste män, sparken från sin post som ekonomisk-politisk talesperson i Sverigedemokraterna. Samtidigt kickades han också från partistyrelsen och det verkställande utskottet.

Anledningen var den film som tidningen Expressen publicerat, där Almqvist sågs säga "hora", "babbe" och "blatte-lover" till folk en sen junikväll på Kungsgatan i Stockholm 2010.

Men Almqvists riksdagsplats är det han själv som bestämmer över. Partiledningen var dock hårda i sina ord efter skandalen och sa att man bett honom att allvarligt fundera över sin framtid i riksdagen.

Sedan dess har det varit osäkert hur Almqvist ska välja att göra med sin plats. Medan Kent Ekeroth, som också var inblandad i skandalen på Kungsgatan, arbetar vidare i riksdagen så har Almqvists inte synts till. Enligt SD:s pressekreterare Martin Kinnunen vore det bättre om han hade kunnat ta ledigt under tiden han funderar över sin framtid.

Håller sig undan

– Det är ett väldigt allvarligt beslut som påverkar både en själv och partiet, sa han till Aftonbladet i går.

Från partiets håll vill man inom den närmaste tiden ha ett besked från Almqvist. Enligt Martin Kinnunen vore det väldigt bra om de visste hur riksdagsgruppen ska formeras när riksdagen öppnar i mitten av januari.

Almqvist själv har hållit sig undan sedan han höll en presskonferens i riksdagen efter skandalen för en knapp månad sedan. Trots att partiet säger att det vore bättre om han kunde ta ledigt - säger Almqvist själv att han jobbar. Under den senaste månaden har han också gjort flera resor utomlands, men är nu hemma i Sverige.

– Jag är i Sverige, jag jobbar och jag har bara varit i Budapest två vändor över de senaste helgerna. Jag hoppas att partiet ska kunna ge mig ett tydligt besked innan jul om hur vi fortsätter, skriver han.

”Kommer inte svika”

Trots partledningen hårda tryck så vägrar Almqvist än så länge att lämna sin riksdagsplats. Enligt honom själv har han ”mycket kvar att ge”.

– Det är så klart inget beslut jag fattar på egen hand. Det är viktigt att vi kommer överens om fortsättningen, skriver han. 

Partiledningen har varit i kontakt med Almqvist vid flera tillfällen de senaste veckorna för att diskutera hans framtid. Han har tidigare sagt att han inte är intresserad av att bli politisk vilde i riksdagen. 

– Jag är invald på ett sverigedemokratiskt mandat och kommer inte svika mina väljare. Jag har mycket kvar att ge och är inte intresserad av något avgångsvederlag, skriver han.

Betyder det att du vill sitta kvar på SD-mandat?

– Jag vill inte gå inte på detaljer i nuläget.

ARTIKELN HANDLAR OM