Amerikansk prickskytt sköts ihjäl

Elitsoldaten Chris Kyle lämnade armén efter att ha dödat minst 160 personer i Irak.

Men han fortsatte hjälpa traumatiserade veteraner – nu misstänks en av hans skyddslingar för mord på Kyle.

– Det är chockerande att han dog just på det här sättet, säger Scott McEwen, som tillsammans med Kyle skrev boken "American Sniper".

Den misstänkte mördaren är 25-årige Eddie Routh.
Den misstänkte mördaren är 25-årige Eddie Routh.

I boken berättade Chris Kyle, tidigare prickskytt i det amerikanska specialförbandet Navy Seal , om hur han blev den "dödligaste prickskytten" i USA:s militära historia. Han ska enligt boken ha skjutit ihjäl minst 160 personer under sin tid i Irak.

Men i går dödades Kyle och en annan man på en skjutbana i Texas.

Sköts på nära håll

Den misstänkte mördaren är 25-årige Eddie Routh, en före detta marinkårssoldat. Han ska ha skjutit Kyle och den andra mannen som heter Chad Littlefield från nära håll och flytt sedan från platsen i en pick up tillhörande något av offren. Han greps kort därefter i närheten av sitt hem i Lancaster, söder om Dallas.

– Fyra poliser hade riktat pumpgevär mot honom, tror jag. Plötsligt startar han bilen och poliserna tar upp jakten på honom, berättar grannen Carolyn Greathouse.

Led av posttraumatiskt stress

Motivet till dubbelmordet är fortfarande oklart. Routh var själv en duktig skytt. Enligt amerikansk media led han av posttraumatiskt stresssymptom, PTSD, som orsakas av psykisk chock.

Chris Kyle jobbade aktivt med att hjälpa andra arméveteraner som hade PTSD. Det var troligtvis därför han befann sig på skjutbanan tillsammans med Routh.

– Kyle kunde ha dött på så många olika sätt och så slutar hans liv så här, säger Scott McEwen.

Den dödligaste prickskytten

Med totalt 255 dödsskott, 160 av dem bekräftade av Pentagon, var Kyle den dödligaste prickskytten i USA:s militärhistoria.

Kyles kamrater kallade honom ”Legendaren”. Fienden använde ett annat epitet – ”Djävulen av Ramadi” – och satte ett pris på hans huvud på 140 000 kronor.

– Jag tänkte, det var som fan. Det var en ära, har han sagt till månadstidningen Texas.

"Ser dem inte som människor"

2012 fick Kyle frågan i veckotidningen Time vad som rörde sig i hans huvud när en människa hamnade i hans kikarsikte.

– Första gången är du inte säker på att du kan göra det, svarade han och fortsatte:

– Men där borta ser jag inte de här människorna som människor. Jag tänker inte på om han har familj. Jag bara tänker på våra killars säkerhet. Varenda person jag dödar, är en person som inte längre kan plantera en bomb. Du tänker inte två gånger på det, sa Kyle då.

Fick första geväret som åttaåring

Chris Kyle växte upp i Texas, fadern var diakon, modern lärare i söndagsskola. Han fick sitt första gevär som åttaåring. Sina ungdomsår tillbringade han med att jaga vaktel, hjort och kalkon. Han gillade också att rida och tugga tobak. En riktig cowboy, sammanfattar tidningen New York Post.

1999 tog han värvning i armén. Han gjorde fyra vändor i Irak och fick flera utmärkelser för sina insatser.

Vapenförespråkare

Efter tio år lämnade han militären och företaget Craft International. Han erbjöd vapen- och stridsträning till polisen, armén, men även civila. 

Efter att 20 barn och sex vuxna sköts på en skola i Newtown i december förra året, gav sig Kyle in i den amerikanska vapendebatten.

Han var emot hårdare vapenlagar och förespråkade beväpnade vakter i skolan

– Efter att ha genomgått vår utbildning och kontroller borde vissa lärare tillåtas att ha vapen i skolan, sa Kyle i januari till guns.com i en videointervju.

Publisert: